Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Téma

Držet si styl

Má Jiří Drahoš šanci napodobit čtyři roky starý úspěch Andreje Kisky na Slovensku?

Čísla se zatím takřka shodují – a východiska rovněž. Jiří Drahoš jde do druhého kola české prezidentské volby za podobných okolností jako před čtyřmi lety na Slovensku Andrej Kiska. I on nejdřív skončil druhý a uprostřed vyhrocené kampaně musel hledat klíč, jak sjednotit hlasy z širokého spektra voličů. Kiskovi se to, jak známo, povedlo a je z něj populární prezident, který ve druhém kole získal skoro 60 procent hlasů. Drahoš hned po postupu do finále zmínil, že by se tím rád inspiroval. V čem tato paralela sedí, a v čem naopak kulhá?

Smrt z poplašení

„Podobnosti jsou velké,“ přemítá někdejší Kiskův volební poradce Adam Znášik. „Pan Drahoš je, stejně jako tehdy Andrej Kiska, v politice nový. Stojí proti těžké váze s pevným elektorátem a musí sjednotit voliče z různých táborů,“ dodává Znášik, který dnes radí mimo jiné předsedovi ODS Petru Fialovi. Podobnost vidí i v tom, že Robert Fico – nynější slovenský premiér a tehdejší Kiskův protivník – postupoval v druhém kole podobně jako Miloš Zeman. Jako bravurní řečník zkoušel vtáhnout Kisku do konfrontačních soubojů a v nich zviklat nerozhodnuté voliče.

Pokud by se z toho chtěl Drahoš nějak poučit, měl by podle Znášika dál hrát svoji umírněnou hru a hádkám se vyhýbat. „Důležité je nenechat se vyprovokovat a zatáhnout do toho, co dělal i Fico. Tedy kydat špínu,“ míní Znášik, podle něhož je vždy lepší dohrát kampaň v jednom stylu, a ne pod tlakem kličkovat. „Nejhorší smrt je z poplašení,“ dodává Znášik ve vzpomínce na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].