0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Společnost20. 1. 20185 minut

Držet si styl

Má Jiří Drahoš šanci napodobit čtyři roky starý úspěch Andreje Kisky na Slovensku?

Čísla se zatím takřka shodují – a východiska rovněž. Jiří Drahoš jde do druhého kola české prezidentské volby za podobných okolností jako před čtyřmi lety na Slovensku Andrej Kiska. I on nejdřív skončil druhý a uprostřed vyhrocené kampaně musel hledat klíč, jak sjednotit hlasy z širokého spektra voličů. Kiskovi se to, jak známo, povedlo a je z něj populární prezident, který ve druhém kole získal skoro 60 procent hlasů. Drahoš hned po postupu do finále zmínil, že by se tím rád inspiroval. V čem tato paralela sedí, a v čem naopak kulhá?

Smrt z poplašení

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

„Podobnosti jsou velké,“ přemítá někdejší Kiskův volební poradce Adam Znášik. „Pan Drahoš je, stejně jako tehdy Andrej Kiska, v politice nový. Stojí proti těžké váze s pevným elektorátem a musí sjednotit voliče z různých táborů,“ dodává Znášik, který dnes radí mimo jiné předsedovi ODS Petru Fialovi. Podobnost vidí i v tom, že Robert Fico – nynější slovenský premiér a tehdejší Kiskův protivník – postupoval v druhém kole podobně jako Miloš Zeman. Jako bravurní řečník zkoušel vtáhnout Kisku do konfrontačních soubojů a v nich zviklat nerozhodnuté voliče.

Pokud by se z toho chtěl Drahoš nějak poučit, měl by podle Znášika dál hrát svoji umírněnou hru a hádkám se vyhýbat. „Důležité je nenechat se vyprovokovat a zatáhnout do toho, co dělal i Fico. Tedy kydat špínu,“ míní Znášik, podle něhož je vždy lepší dohrát kampaň v jednom stylu, a ne pod tlakem kličkovat. „Nejhorší smrt je z poplašení,“ dodává Znášik ve vzpomínce na…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc