Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Čí je tahle země?

Českou republiku vlastní lidé, kteří tady žijí, a nikdo jim ji nechce uloupit

Martin Nejedlý • Autor: ČTK
Martin Nejedlý • Autor: ČTK
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

V prezidentské kampani se opět objevilo populární heslo: „Tato země je naše!“ Stojí na billboardu na podporu prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Ten vykřičník je důležitý, protože by to někdo mohl brát na lehkou váhu. Navíc jde skutečně o výkřik, takže pozor. Co nám ale vlastně ten slogan říká? Probíhá tady snad nějaký spor o vlastnictví? A komu tato země tedy patří? Pokud zadavatelům inzerátu, jak naznačují, kdo jim republiku svěřil?

Rádi bychom se na to zeptali, ale není to vůbec jednoduché. Nevíme totiž, kdo to je. Skuteční sponzoři inzerátu s tímto heslem se ukrývají, nechtějí otevřeně přiznat, kdo všechno kampaň platí. Inzerát zadala společnost nazvaná Euro-Agency. Jakže? Naši zemi tedy vlastní firma, která má v názvu slovo Euro? Kam jsme se to dostali? Jediným známým jménem z tohoto podniku je pan Schön. Uf, takže SCHÖN z firmy EURO? Co se stalo s naší suverenitou?

Ale proč se jména lidí stojících za inzerátem tají? Chtějí být majiteli této země, či nikoli? Nebo je snad Česko jako firma, kde se vlastnická struktura ukrývá za anonymní akcie na majitele? Z toho však většinou bývají mrzutosti, Andrej Babiš lámající si právě hlavu, kdo všechno kdy vlastnil jeho Čapí hnízdo, by mohl vyprávět.

Čí je tedy tato země? Ať už se za inzeráty nárokující si vlastnictví skrývá kdokoli, neříká pravdu. Českou republiku vlastní lidé, kteří tady žijí, a nikdo jim ji nechce uloupit.

Jestli ale nějaký spor o vlastnictví této země existuje, bylo by ideální, abychom se všichni přihlásili do dědického řízení. Prvním stáním může být už prezidentská volba, která nás tento týden čeká. Neměli bychom tajemné autory inzerátu nechat, aby se obohatili na náš úkor. Tato země je totiž naše!!!

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2018 pod titulkem Čí je tahle země?