Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Od věci, Společnost

Každý kámen má příběh

Měl jsem pochybnosti, zda
mám na to jako cizinec právo.
(Trevor Sage)
Měl jsem pochybnosti, zda mám na to jako cizinec právo. (Trevor Sage)

Stolpersteine znamená v češtině kameny zmizelých nebo kameny, o které je třeba – pohledem – klopýtnout. Tyto mosazné destičky vsazované do dlažby před vchody domů připomínají jména hlavně židovských obětí nacistické zvůle. V Praze jich najdeme kolem tří set. A Trevor Sage, Brit, který ve zdejší metropoli žije 12 let, se rozhodl o ně pečovat.

Pamětní desky lidí, kteří žili, tvořili nebo zemřeli v konkrétních domech, jsou umístěny tak, že musíme oči pozvednout. Ke Stolpersteine naopak oči musíme sklopit. Není to špatně, že po těchto připomenutích na zmizelé šlapeme, zakopáváme o ně?

Myslím, že o tom celá ta myšlenka Stolpersteine je. Protože když po kamenech člověk chodí, možná začne víc zkoumat, koho a co mají připomenout; že se jedná o památku na člověka, který tu dřív, v tomhle domě, bytě, žil a kterému se stalo něco hrozného. Zpráva o tom, že na místech, kudy běžně chodíme, se toto událo, je velmi důležitá – přispívá k tomu, aby se to neopakovalo.

Kdy jste vy o tyto kameny poprvé „zakopl pohledem“?

Na Stolpersteine jsem byl tady v Praze upozorněn před pár lety. Bylo mi řečeno, že je to připomínka na konkrétní lidi, kde naposledy bydleli před tím, než padli do rukou nacistů a jejich osudy to navěky změnilo. Miluji Prahu a rád se městem procházím, a tak jsem je začal sám vyhledávat. Některé Stolpersteine, na které jsem narazil, byly udržované, jiné ale člověk minul, protože byly zanesené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].