Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext, Společnost

Sen, který se komplikuje

Ceny bytů letí stále výš a nové omezení hypoték situaci ještě ztíží. Dočkají se Češi klidu?

Tohle bude rekord.
(Byt za 100 milionů, prodej
prý zabere nejvýš pár týdnů) • Autor: Milan Jaroš
Tohle bude rekord. (Byt za 100 milionů, prodej prý zabere nejvýš pár týdnů) • Autor: Milan Jaroš

Bronzový Franz Kafka usazený na zádech bezhlavé postavy ukazuje prstem do davu a spolehlivě hypnotizuje kolemjdoucí. Nejen turisté, ale i domorodci, kteří tu prošli stokrát, můžou snadno přehlédnout leckterou zajímavost v jeho bezprostředním okolí.

Třeba dva pětipatrové domy na nárožích dvou sousedních bloků po Kafkově levici, na které se stačí jen chvíli zadívat a vyloupnou se z nich zjevná dvojčata. Legenda říká, že někdejší židovský majitel je nechal postavit pro své dvě dcery. Od té doby už ale uběhlo 113 let a v podkroví jednoho z domů jdou dějiny právě teď o krok dál. Příběh o divokém zdražování bytů, který se pro české hlavní město stává v posledních letech jedním z horkých témat, může začít právě zde.

Kam dát 100 milionů

Otevřený stavební výtah má jen nízké zábradlí a při pohybu vzhůru se nehezky otřásá. Konečná na úrovni střechy je svým způsobem vysvobození. Z malé výtahové plošiny se nahoře vystupuje rovnou na provizorní terasu, pod níž je pět pater lešení a která zatím funguje jako rampa pro kolečka se sutí. Nebo jako působivá vyhlídka na Pražský hrad.

Po prázdninách terasa zmizí a uvolní místo pro velké střešní okno, místo kterého je zatím v domě jen velká díra fungující jako portál do budoucího luxusu. Zatím se uvnitř ještě bourá a staví, výjimečný je tedy hlavně výhled ven. Do podzimu se však má tento skoro dvousetmetrový byt proměnit v jeden z nejdražších, jaké byly kdy v Praze k mání. Dočasný majitel Jiří Rain ho po rekonstrukci plánuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].