Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Postavení generála Šaška mimo službu

Vláda zavádí nerovný přístup ke spravedlnosti

Existuje podezření, že se někteří příslušníci Úřadu pro zahraniční styky a informace dopustili jednání, které má znaky trestných činů proti majetku a pořádku ve věcech veřejných, a věc vyšetřuje vrchní státní zastupitelství,“ řekl ministr vnitra Lubomír Metnar, když minulý týden zdůvodňoval postavení šéfa rozvědky Jiřího Šaška mimo službu. Může to být pravda, ale má to vážný háček. Ministrův krok posvětila vláda v demisi, vedená premiérem obviněným a vyšetřovaným kvůli úplně stejnému podezření. Zatímco ale Šašek musí za této situace odejít, aby byla ochráněna spravedlnost a dobré mravy, premiér sedí v křesle dál. To je nebezpečná situace.

Jsme ve světě tajných služeb

O co ve vyšetřování na ÚZSI jde, není známo. Vyšetřování je tajné a tajné je i to, co může být trestným činem. Zasvěcené a důvěryhodné zdroje hovoří o předraženém nákupu nemovitosti, podezřelém vyplácení provizí a také o nezákonném podpisu humanitární smlouvy, která měla krýt zpravodajskou operaci v zahraničí. Oficiálně se to ověřit nedá. Ty samé zdroje ale dodávají, že generál Jiří Šašek je seriózní a čestný člověk, že s vyšetřovateli naprosto spolupracoval a že způsob, jak byl postaven mimo službu, není férový.

Jiné zdroje zase říkají, že ministr Metnar nemohl jednat jinak, protože na některých prověřovaných smlouvách je Šaškův podpis. Někteří představitelé bezpečnostní komunity si myslí, že Jiří Šašek vedl službu velmi dobře, jiní, že pod ním ztratila kredit. Jaká je pravda, nevíme, jsme ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].