Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Rozhovory

Zdravý životní styl není náš hlavní cíl

Bohuslav Sobotka • Autor: Matěj Stránský
Bohuslav Sobotka • Autor: Matěj Stránský

Mnoho lidí překvapil váš nedávný výrok, že Andrej Babiš „svými daněmi ojebal český stát“. U vás jsme na takové slovo nebyli zvyklí. Proč jste se jej rozhodl použít?

Tak já si myslím, že ten výrok vystihl podstatu… Čas od času musíte použít expresivní výraz, abyste věci pojmenovali pravým jménem a otevřeně. A koneckonců tím, že Andrej Babiš v uplynulých hodinách otočil o sto osmdesát stupňů a vzal zpátečku v záležitosti dluhopisů, fakticky přiznal, že jsem měl i tím výrokem pravdu.

Pojmenovat věci pravým jménem jste se asi snažil i dřív. Přesto jste podobná slova nepoužíval. Takže co se změnilo?

Změnili se soupeři. Když se podíváte, jaký jazyk používají populisté, tak je jim občas potřeba oplatit stejným metrem. Pokud populisté neustále mění názory, používají často velmi tvrdá vyjádření i na hraně vulgarity, tak těžko tomu můžeme čelit pouze klidnou, tichou, racionální argumentací.

Tady jde o uchování demokracie, o udržení určitých principů, na kterých civilizovaná společnost stojí, a je potřeba čas od času přitvrdit.

Kde máme ohroženou demokracii?

Liberální demokracie je ohrožována nástupem populistů, nacionalistů. Koneckonců to, co jsme tady zažívali ve 20. století, bylo dáno vyostřenými nacionálními konflikty a víte, vždycky to začíná nacionalismem a potom to pokračuje autoritářstvím, obchodními válkami a nakonec ozbrojenými konflikty. Tak já myslím, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].