Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

Infekce zapomnění

Alzheimerova nemoc čeká na svůj převratný objev

Belgický dokumentární film Lost Down Memory Lane (Ztraceni na stezkách paměti) je svědectvím o beznaději spojené s Alzheimerovou chorobou. Osm seniorů žije pohromadě v pečovatelském domě. Zapomínají, bojují s nemocí, ještě se o sebe dokážou postarat. Čas od času však někdo z nich navždy zmizí, zbude po něm jen prázdná židle u jídelního stolu. Relativně samostatný život v domově dotyčný už nezvládal a musel být přestěhován někam, kde je péče komplexnější. Jenže někteří pacienti to nechápou a v hrůze čekají na den, kdy „zmizí“ oni sami.

Léky proti Alzheimerově nemoci – podle všeho časované bombě naší civilizace – umí ulevit, dokážou chorobu zpomalit. Léčí však jen příznaky, ne podstatu onemocnění. Tu se vědě zatím nedaří nalézt. Je přitom možné, že se výzkumníci již čtvrtstoletí ubírají po falešné stopě, a miliardy dolarů investované do vývoje nových léků, které se snaží čistit mozek od jednoho typu patologické bílkoviny, tak přijdou nazmar. Celý obor možná brzy projde otřesem, jakého ve vědě nejsme svědky příliš často.

Zdraví a nemocní

V poslední době sílí hlasy, že nemoc je ve skutečnosti důsledkem infekce. Výzkum je však teprve v začátcích, není ani jasné, o jakou nákazu by mělo jít (více na str. 67–70). Podle jiných názorů jsou příčiny nemoci tak složité a natolik souvisejí se stárnutím, že se skutečný lék nepodaří najít nikdy.

Může v tom ale být i jistá naděje: jestliže vědci hovoří o tom, že v komplikované souhře příčin hraje roli třeba…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].