Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Stavitel digitálního věku

Jakub Nešetřil bude i po prodeji úspěšného startupu dělat dál to, co ho baví nejvíc: programovat

Omluví se, že na schůzku dorazí o pár minut později, protože vlak z Roztok nabral zpoždění, pak ale hlásí, že ztrátu v metru zase dožene. Novinářské návštěvě přijde v sídle své firmy sám otevřít, protože jeho zaměstnanci mají volnou pracovní dobu a v půl desáté ráno není v kanceláři ani noha. Kávu vlastnoručně připraví na firemním presovači a v zasedačce nadhodí možnost oddechnout si od vážného rozhovoru o životě a byznysu závodem na stolní autodráze, kterou svému týmu koupil k Vánocům.

Na Jakubovi Nešetřilovi (37) by zkrátka jen málokdo poznal, že právě učinil největší obchod svého života – a jeden z největších v historii českých IT firem. Softwarovou firmu Apiary, kterou před šesti lety založil se svým dlouholetým kamarádem a spolupracovníkem Janem Moravcem, prodal globálnímu technologickému gigantu Oracle za částku, již sice ani jedna ze stran v přesné výši nezveřejnila, ale která se podle Hospodářských novin (HN) pohybuje v „nízkých jednotkách miliard“ korun.

Milým a skromným chováním se tento muž v šedé košili a džínech nakonec neliší od tolika jiných „ajťáků“, kteří udělali díru do světa. Jakub Nešetřil ovšem trochu klame tělem – šéfovi firmy o třiatřiceti zaměstnancích se podařilo během vcelku krátké doby zhruba dvou měsíců vyjít spokojeně z jednání, při nichž na straně Oraclu stála armáda právníků. A spokojeně nikoli proto, aby mohl někde v ústraní utrácet vydělané miliony (k čemuž se zatím nechystá), ale aby mohl na globální platformě a v zázemí velké firmy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].