Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Pořád je co zlepšovat

ČNB dál odmítá přijetí eura, i když důvodů ubylo

Každoroční měření, jestli by Česku prospělo přijetí eura, spěje letos ke stejnému výsledku jako obvykle. „Zase doporučíme počkat,“ říká Oldřich Dědek, člen bankovní rady České národní banky, která posudek vydává vždy v prosinci spolu s ministerstvem financí.

Dvacetistránkový dokument by správně měl být podkladem pro vládu, aby se politici mohli objektivně rozhodnout, jestli je na euro už vhodný čas. Z toho letošního plyne, že ekonomická kritéria pro přijetí měny nikdy nevycházela lépe. Přesto bankéři doporučují zatím nic nepodnikat a počkat na vhodnější dobu.

Podle logiky, s jakou materiál vzniká, je taková doba v nedohlednu. Zdejší debata o euru totiž uvízla v bludném kruhu. Přijmout ho chce jen malá část společnosti, přičemž ČNB – expertní orgán, jehož názor by mohl mít velkou váhu – zase nechce proti odpůrcům jít. Podle Dědka je zjevné, že nová vláda pod taktovkou ANO euro nezavede. „Rozumím politikům, že pokud euro podporuje jen 20 procent veřejnosti, nelze to přehlížet,“ dodává muž, který byl deset let vládním zmocněncem pro zavedení eura a o Česku mluví jako o „ideálním kandidátovi“. Teď ale v ČNB hlasoval s ostatními pro „čekat“, protože v této věci prý nestojí za to jít s vládou do konfliktu.

Tohle je naše práce

I v ČNB je hodně odpůrců eura. Česko by s ním přišlo o nezávislou měnovou politiku, což je pro ČNB hlavní náplň práce. Navíc je bankéřům blízký postoj Andreje Babiše, který říká, že nechce sdílet záruky za dluhy okolních států a bank. Přitom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].