0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura23. 9. 20176 minut

Hrdina naší doby: architekt

Festival Film a architektura přinese portréty slavných tvůrců

Naslouchat myšlenkám otce. (Rem Koolhaas, Casa da Música, Porto)

Kdo je nejznámější architekt české kinematografie? Dost možná Jan Mikuláš ze socialistického seriálu Muž na radnici z roku 1976. On chce, aby se v městečku Kunštát zbouralo 92 domů a ještě hospoda. V zájmu pokroku, aby mohlo vzniknout modernější město. Než se divák rozkouká, už padají zdi.

Překvapí, že normalizační tvůrce paneláků má něco společného i se slavnými architekty z Hollywoodu. Filmový architekt je nejčastěji člověk (přesněji: dobře vypadající muž), kterého žene poslání. Vybudovat modernější, a tedy lepší svět. V posledních desetiletích se ale mnohé zkomplikovalo a zjistilo se také, že i s architekturou a lepšími zítřky je to složitější. Architekt jako filmový hrdina se však nezměnil: je to vizionář, který ví, jak stavět lépe. Něco z těchhle filmových architektů mají i hrdinové dvou nových dokumentárních filmů Rem (o Remu Koolhaasovi) a BIG Time (o Bjarkem Ingelsovi). Oba uvede pražský festival Film a architektura.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Kromě nich také další dokumenty: o sociálním bydlení, o školách, o fotografování architektury. Projekce začnou v sobotu a budou pokračovat v průběhu příštího týdne. Kromě Prahy se některé filmy promítnou také ve Zlíně, Brně, Nymburce a Plzni.

Otřes stavitelova mozku

Rem se poprvé promítal už minulý týden v kině Světozor (podruhé to bude 24. října). O architektu Koolhaasovi natáčel jeho syn Tomas, čtyři roky jezdil po jeho vznikajících i dokončených stavbách – navštívil například knihovnu v Seattlu nebo…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc