Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Technika a chemie

Nejpopulárnější čeští designéři ze studia Olgoj Chorchoj se dočkali velké retrospektivy

Neználek je vlastně kniha velice pitomá – velmi levicová a povrchně moralizující. Co z ní ale udělalo jednu z mých nejoblíbenějších, jsou ilustrace Jaromíra Zápala. Ty designy aut! Ty futuristické předměty, ta architektura Slunečního města.“ Že designér Jan Němeček měl rád Neználka, to je jedna z prvních věcí, kterou se člověk dozví na bilanční výstavě designérského studia Olgoj Chorchoj v Moravské galerii v Brně.

Pistole CZ 50 je zase oblíbená věcička jeho kolegy Michala Froňka. Hlavně cvaknutí závěru. Dále motor Tatry 603, horňácká halena, plastová kočka. Všechny tyhle zdroje inspirace jsou shromážděny vedle sebe v malé stavbičce připomínající kolumbárium hned na začátku výstavy, popisky jim připsali sami designéři. A návštěvníci je čtou s pochopením – nejspíš také měli rádi Neználka a vizualita, která formovala Olgoj Chorchoj, ovlivnila i je.

Olgoj Chorchoj jsou srozumitelní. Navrhují design v setrvale vysoké kvalitě již pětadvacet let. V médiích jsou jako doma a mají legrační název. Kamarádí se s mnoha vlivnými lidmi. Dávají příležitosti svým studentům. Ať už je důvod jakýkoli, jsou Jan Němeček a Michal Froněk asi nejpopulárnější čeští designéři dneška.

Logika a emoce

„Byli jsme jedni z prvních, kteří tady začali v devadesátých letech něco dělat, a snažili jsme se neudělat nic úplně blbého,“ říká Jan Němeček. Pro momentální popularitu to byl dobrý základ: na vernisáž jejich výstavy v Brně přišlo několik set lidí, jejich známí z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].