Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Konec Mirka Dušína

Jak se Evropa kvůli Andreji Babišovi začala zajímat o Českou republiku

Koukej, uvidíš celek. • Autor: Milan Jaroš
Koukej, uvidíš celek. • Autor: Milan Jaroš

Když komisařka Cecilia Malmström minulý čtvrtek uzavřela debatu v Evropském parlamentu stručným „děkuji, diskuse mi pomohla pochopit mnoho věcí o české politice“, řada českých europoslanců to přijala s pocitem zadostiučinění. Lakoničnost její věty považovali za potvrzení svých slov, že svoboda médií v Česku, o níž se tu hodinu předtím hovořilo, není ohrožená. Že je tu „problém Babiš“, ten ale nepatří na unijní půdu a kromě Čechů, kteří tvořili většinu diskutujících europoslanců ve vyprázdněném sále, nikoho nezajímá.

Komentář Cecilie Malmström se však dá vyložit i obráceně. Tak, že diskuse švédské političce – v komisi má na starosti zahraniční obchod –, která Česko nesleduje a dostala účast v debatě za komisi přidělenou, pomohla pochopit, že země má „problém Babiš“, který překračuje hranice státu.

Jak to Švédka myslela, přesně nevíme; po debatě spěšně odešla a odmítla žádosti českých novinářů o vysvětlení. V diskusi ale padly i argumenty, které Unii do života a díla Andreje Babiše bezprostředně vtahují.

A pak je tu širší kontext. Kvůli němu si můžeme vsadit spíše na to, že minulý čtvrtek evropský zájem o Česko na pozadí osobnosti Andreje Babiše neukončil. Pravděpodobnější verzí je konstatování, že jsme sledovali jeho start.

Nikdy neuhnu

Lídr hnutí ANO, osvobozený od vládních povinností, naplno rozjel svoji kampaň. Přirozeně zapřede hovor s lidmi na ulici, nastavuje veselou tvář ke společným selfíčkům a se slibem „zavolejte mi, pomůžu vám“ rozdává svoje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].