Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Respekt Sezona, Společnost

Design - móda na ven

Free Circle
Free Circle

Nastává velké  smíření outdooru a městského odívání

Nastává velké smíření outdooru a městského odívání

„Žijeme v polarizovaném světě,“ prohlásil nedávno papež František. Černí a bílí, sever a jih, muslimové a křesťané, chudí a bohatí. A také móda a outdoor, dva nesmiřitelné protiklady. Aspoň donedávna.

Tohle je totiž příběh se šťastným koncem. Dvě nepřátelské strany, horalové a městští hipsteři, se zvolna sbližují a přinášejí poselství o tom, že i nejhlubší propast se dá přelézt – zvlášť má-li člověk pohodlné oblečení do města i do přírody. Pro milovníky kultury to znamená, že letos v létě mohou jet na kole z opery na techno a pak do galerie – a všude budou správně oblečeni.

Bez tašky

Poutník
Poutník

Češi mají rádi pobyt v přírodě, outdoorové oblečení je tu z řady kulturně historických důvodů v oblibě a produkuje ho zde několik prosperujících firem. A také nový trend tady má svého zástupce – značku Poutník, městské oblečení z outdoorových materiálů. Vyrábí ho firma Tilak ze Šumperku, úspěchy s ní má hlavně v Japonsku.

Tilak patří v Česku k nejprogresivnějším výrobcům outdoorového oblečení a také designu věnují víc pozornosti než většina konkurentů. Spolupracují se studiem Acronym z Berlína a nyní také s českým studiem BOAdesign. „Máme rádi funkční materiály, tak jsme se rozhodli použít je na městské oblečení,“ říká designérka Michaela Vrátníková. Spojili se tedy s Tilakem a městského člověka vybavili na pohodlnou výpravu do městské džungle.

Nejdřív si designéři udělali průzkum, co je na ni potřeba. „Časté přání bylo, aby s sebou člověk nemusel nosit tašku, když jde jen na chvíli ven,“ říká Michaela Vrátníková. Bunda má tudíž řadu kapes: velkou vnitřní, kam se vejde třeba obálka, kapsy na ruce i malou kapsičku na kartu MHD. A kromě toho je z třívrstvého goretexu s lepenými švy jako u oblečení do hor – protože liják je stejný i ve městě.

Bundu představili na loňském festivalu Designblok, teď chystají také batoh, mikinu a další kusy oblečení. V českých obchodech by se první měly objevit na podzim. Z outdoorového oblečení si berou funkčnost, odolné materiály a precizní zpracování. Městu se přizpůsobují jednoduchostí a neutrální barevností: „Na horách mají barvy svůj bezpečnostní význam. Ve městě není potřeba někoho najít podle barevné bundy, když zabloudí,“ říká Vrátníková.

Jako Jacco

Athleisure je spojení sportovní módy a oblečení na denní nošení. Němčina má už i další zkratku: JACCO® je jacke (bunda)ze softshellu zkřížená se sakem, vynález podnikatele ze Štýrska. I tahle slova jsou důkazem, že oblečení pro sport, do přírody a do města se sbližuje.

Interpretace se různí. Ta nezpochybnitelná je, že dochází k rozvolňování pravidel téměř všeho – a oblékání není výjimkou. Dalším důvodem může být záliba v technologiích, protože outdoorové firmy přinášejí nové materiály a technickou kvalitu. Nebo je to touha po zážitcích a drsné romantice? Všeobecná záliba v pohodlí? V každém případě se toleruje sportovnější oblečení i do kanceláře a baru. Nebo větrovka do města – je-li to ovšem „cool“ větrovka.  Některým firmám se řízením osudu a marketingu povedlo tuhle nálepku získat.

North Face
North Face

Nositelem trendu je třeba americká firma North Face. Jejich bundy a batohy si získaly oblibu, nyní mají úspěch se speciální městskou řadou „urban exploration“. Prodávají ji ve vybraných obchodech v několika velkoměstech v Asii, v San Francisku a Londýně, spolupracují se značkami, kterým městská mládež věří, jako je Supreme (bundy, batohy) nebo Publish Brand (městské pohorky), a nabízejí své zboží do města v oblíbeném řetězci Urban Outfitters. Stejně jako další, dříve ryze outdoorová značka Patagonia.

Free Circle
Free Circle

Podobně to vypadá s oblečením pro cyklistiku. Právě teď v květnu probíhá v celé České republice každoroční propagační akce městské cyklistiky Do práce na kole, do níž se letos zapojilo třináct tisíc lidí. Letos pod heslem „Do práce na kole jezdí i profíci!“ – má to být další argument pro městskou cyklistiku, že se hodí i pro lidi na významných postech. Jednou z tváří kampaně je i chirurg Pavel Pafko. Co si ovšem „profík“ na kolo obleče, aby vypadal stále  profesionálně, až z něj sleze?

Bybrown
Bybrown

Odpověď na tuhle poptávku už nabízí řada značek s cyklistickou městskou módou. A některé jsou přímo ztělesněním elegance. Například nizozemská Bybrown, za níž stojí anglická módní návrhářka Melania Brown. Dokazuje, že i pláštěnka na kolo může mít styl (a cenovku) jako jiné kvalitní módní značky. Totéž se dá říct o české značce Free Circle, která spolupracuje s návrhářkou Monikou Drápalovou. Výsledkem jsou sofistikovaná, precizně střižená a ušitá cyklistická saka, vesty, kalhoty, dokonce šaty, z nichž je možné sesednout z kola rovnou na večírek.

SegraSegra • Autor: URN
SegraSegra • Autor: URN

Heslem „bike-to-office fashion“ se řídí také méně luxusní streetwearová česká značka SegraSegra. Vedou ji sestry Eliška a Dagmar Mertovy a nabízejí pánské i dámské mikiny, bundy, saka, kalhoty. Většinou černé a neutrální. „Člověk na kole nemusí vypadat jako kanárek,“ říká Eliška Mertová, čímž naráží na obvyklou barevnost cyklooblečení. Jejich výrazové prostředky jsou jemnější. Používají detaily z cyklistických duší, například gumové lemy nebo kapsy. A také reflexní pásky, které se, když člověk zrovna nejede, dají schovat pod límec nebo zarolovat do manžety nohavice.

Stejně jako ostatní, i sestry Mertovy si z oblečení pro sportovní cyklistiku berou hlavně materiály. Používají například ventile, bavlněnou hustě tkanou látku vyvinutou už za druhé světové války pro letce RAF. A také softshell, z nějž poprvé šijí tuto sezonu. „Donedávna to byl nepřítel všech městských lidí, bral se za čistě sportovní materiál,“ říká Eliška Mertová. Ale stačilo se podívat jinak a vznikla stylová městská mikina. S materiálem se dobře pracuje a dobře se nosí, neprofoukne, hřeje.

Je to další krok ke sblížení módy a outdooru a k jejich dalšímu křížení. Athleisure softshell goretex jacco, to je oblečení pro nadcházející sezonu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu Příloha pod titulkem Design - móda na ven