Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Češi v číslech, Redakce

Rodinné rozpočty na dluh

Tři pětiny českých rodin splácejí nějakou půjčku. V průměru si půjčily 536 000 Kč, přibližná měsíční splátka pak činí 6700 korun. Třetina rodin ale neví, jak by případné problémy se splácením řešila. Dvě třetiny rodin by požádaly o pomoc příbuzné nebo si vzaly na srovnání dluhů další úvěr.

Ukázal to průzkum, který pro Charitu ČR a katolickou církev provedla agentura IBRS. „Každá desátá rodina má problémy se splácením závazků. Kritická hranice příjmu, pod kterou se většina rodin cítí špatně zajištěna, je v průměru 24 000 Kč čistého měsíčně,“ upřesnila Pulkrábková.

Rodinný rozpočet z nutných výdajů zatěžují nejvíc náklady na bydlení a jídlo. Naopak částky za zdravotní péči jako nezvladatelnou zátěž rodiny nevnímají. Téměř pro tři čtvrtiny rodin je problematické pořídit si auto. Týdenní dovolenou v cizině nezvládne 57 procent rodin. Do zlepšování bydlení a jeho rekonstrukce by se nemohlo pustit 56 procent rodin.

Výdaj 10 000 Kč by dvě třetiny rodin pokryly z úspor. Částku 30 000 Kč by mohly vzít z naspořených peněz dvě pětiny rodin. Sumu 70 000 Kč by mohlo z úspor případně použít 22 procent rodin.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].