Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
Zloba a nevinnost. Tohle foto obletělo svět. • Autor: Vladimír Čičmanec
Zloba a nevinnost. Tohle foto obletělo svět. • Autor: Vladimír Čičmanec
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Ne, výjimečně to není myšleno negativně a nemíří to na adresu politické situace. Myslím sílu fotografie, která zachycuje šestnáctiletou skautku, která s klidem a sebevědomě hledí do tváře pokřikujícího extremisty. Lucie Myslíková vyrazila minulý týden spolu s dalšími skauty do brněnských ulic, aby dala najevo, že ve městě jsou i lidé, kteří odmítají násilí a nenávist.

Snímek velmi připomíná podobné záběry z jiných demonstrací všude po světě, kde se zastánci vlády práva střetávají s radikály. A často jsou na nich mimochodem právě ženy. Není divu, těžko si představit větší kontrast mezi emocemi napjatými tvářemi silných mužů, kterým s klidem čelí možná fyzicky slabší, ale o to odhodlanější usměvavá tvář ženy.

Tyto fotografie mají navíc symbolickou rovinu, protože ukazují skutečnou tvář současného globálního sporu. Je mezi lidmi, kteří se nebojí uchýlit k násilí (a je jedno, jestli jsou to islámští fundamentalisté nebo čeští nácci), a proti nim stojí většina, které se agrese naopak příčí. Skautka Lucie tam tedy reprezentovala majoritu společnosti - a za to jí patří dík. Více si o ní můžete přečíst v článku Ivany Svobodové na str. 40–43.

Závěrem ještě jedna informace, vzhledem k událostem na politické scéně jsme se rozhodli trochu upravit skladbu dnešního čísla, takže některé pravidelné rubriky nenajdete, ale věřím, že to texty, které vám nabízíme, vynahradí. Mimo jiné si budete moci přečíst rekonstrukci událostí minulého týdne a velký rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který rozebírá, co se to vlastně stalo a co teď bude dál.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2017 pod titulkem Síla