Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Blokovat pro veřejné dobro

Piráti vyčítají vládě, že se pod záminkou eliminace hazardu chystá zavést plíživou cenzuru internetu

Dobrý úmysl, který zjednoduší boj se zločinem. Nebezpečný precedent, odpovídají jejich kritici v čele s Českou pirátskou stranou. Spor o to, jestli „tuzemský“ internet nezačíná ztrácet svobodu, nabírá obrátky. Ve sněmovně se bude tento týden projednávat vládní návrh zákona, který by úřadům umožnil zablokovat přístup k vybraným webovým stránkám. Podle návrhu, jejž připravilo ministerstvo financí, se to má týkat provozovatelů on-line hazardu, kteří by porušovali zákon. Úřad by na základě svého rozhodnutí mohl českým poskytovatelům připojení nakázat, ať podezřelou stránku od svých klientů odstřihnou. Návrh jde nyní do druhého čtení, kdy přijdou na řadu pozměňovací návrhy, podoba zákona se tedy může měnit.

Ministerstvo chce podle svých slov zvýšit schopnost státu reagovat na prosperující nelegální byznys. Možnost zablokovat přístup k webovým stránkám není v českém právním řádu novinka, už teď je to možné na základě soudního rozhodnutí. Týká se to především stránek, které šíří protizákonný obsah, například dětskou pornografii, nebo propagují extremistická hnutí (zároveň je ale takový příkaz prakticky vymahatelný jen tehdy, kdy je stránka umístěna na českém serveru, což zpravidla není).

Podle Kateřiny Hrubešové, ředitelky českého Sdružení pro internetový rozvoj, je hlavní problém navrhovaného zákona v tom, že k zablokování stránky bude namísto rozhodnutí soudu stačit rozhodnutí úřadu. „Nejde jen o tento konkrétní návrh. Ve chvíli, kdy se takové opatření objeví v jednom…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].