Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Co se nosí

Je libo šlupsy?

Jémine. Zvoní návštěva. A doma jsou jen drobky pod stolem a slupky z brambor ve dřezu. Hospodyňka volí slupky. Pěkně načechrat na pečicí plech, vložit do trouby a za chvíli máte chřupavé občerstvení. Samozřejmě, musíte hosta předem trochu proškolit. Ale žádný strach, správná hospodyňka zvládne i takovéhle nadělení.

Co tedy milému hostu povědět, aby ho vaše vypečené chipsy neuvedly do rozpaků? Tak třeba: Zhruba třetina jídla, jež se vypěstuje a vyrobí, skončí místo v žaludku v popelnici. V EU je to nějakých sto osmdesát kilogramů jídla na obyvatele ročně (údaje OSN, různé statistiky se liší). I šetrná česká hospodyňka, která pro pírko skočí a nakupuje s letáčkem v ruce, část svých výhodných nákupů vyhodí – čtyřčlenná rodina ročně potraviny za dvacet tisíc korun. Není divu, že z těch údajů má svět trochu stažený žaludek. A chce řešení. Ve Francii začal minulý týden platit zákon, který zakazuje supermarketům jídlo vyhazovat a ničit – musí ho předat charitám.

To je sice efektní, ale supermarkety mohou jen asi za desetinu vyhazování, nejvíc plýtvá koncový spotřebitel. A nedojedené talíře zatím trestné nejsou. Slavní šéfkuchaři se proto rozhodli, že lidstvo sami převychovají. Bude prý dojídat – a rádo. Angličan Hugh Fearnley-Whittingstall právě vydal knížku Love Your Leftovers (Miluj své zbytky), kde tvrdí: Do poloviny jídel, která jsem kdy připravil, se mi povedlo propašovat něco z minulého vaření. Gourmetská restaurace Blue Hill v New Yorku se loni na pár dní…

I_obalka_R07
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R07
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 41 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1217
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte