Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Assange zůstává dál na ambasádě

Zakladatel WikiLeaks zaznamenal Pyrrhovo vítězství

Zvláštní právní komise Organizace spojených národů se postavila na jeho stranu, ale tento fakt mu k ničemu nepomůže. Julian Assange, muž, který prostřednictvím projektu WikiLeaks zveřejnil utajované dokumenty americké vlády (a v některých případech upozornil na její nezákonné jednání), bude dál trávit čas na ekvádorské ambasádě v Londýně. Přestože se zmíněná komise usnesla, že jeho teď už tříletý pobyt na velvyslanectví je „svévolné zadržování“ ze strany Velké Británie.

Úředně vzato, nejde o tajné dokumenty, ale o pět let staré obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění, kterému čelí ve Švédsku. To v roce 2010 požádalo Británii, aby mu australského občana Assange vydala a on se mohl podrobit výslechu. Assange se pokoušel bránit soudní cestou, ani jednou ale v Británii neuspěl, a tak se nakonec skryl na ekvádorské ambasádě, kde získal azyl. Od té doby obývá jednu z tamních kanceláří.

Celý spor se vede o to, zda měl být Assange švédskou prokuraturou vyslechnut v Londýně, či ne. Komise OSN tvrdí, že ano. Švédové to dlouho odmítali. Když nakonec souhlasili, vyjednávání mezi třemi státy se táhlo tak dlouho, až bylo obvinění z obtěžování promlčeno. Obvinění ze znásilnění ale bude platné až do roku 2020. Švédové však především trvají na tom, že výslech v Londýně není nutný, protože Assangeovi nehrozí ve Švédsku nic jiného než výslech – a případný další zákonný postup. Takže nač alternativní cesty? Assange se podle Švédů a Britů na ekvádorské ambasádě „zasekl“ zcela…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].