Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

BISTRO

Sídliště jsou dobrá místa k životu – pokud má ovšem jeho obyvatel nulové estetické nároky. Styl tu doma není. Daniela Dáňová s manželem zde doma jsou a chtěli, aby tady bylo aspoň něco podle jejich vkusu. Na sídlišti Malešice proto otevřeli plnohodnotnou městskou kavárnu včetně kvalitního interiéru a hipsterských moučníků. Bistro Francin projektovalo studio DDAANN – na míru navrhli stolky, bar i nápis z plechu. Všechno stylové, i když je to na sídlišti.

ČLOVĚK

„Pokud vám připadá, že designu je moc a že vás obtěžuje, znamená to, že to je povrchní a špatný design.“

Anglický designér Jonathan Ball odpovídá na své pražské přednášce na otázku, jestli je náš svět předesignovaný. Ball je z britské organizace Design Council a propaguje design, který má pomáhat lidem (human-centred design). Minulý týden přednášel na Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

VĚC

V Česku je kolem čtvrt milionu ovcí a každá má na sobě zhruba dvě kila vlny. Vlna se ostříhá a většinou vyhodí – jen něco se vyveze do Číny a něco do Evropy. U nás, v někdejší textilní velmoci, zpracování vlny prakticky vymřelo. Když se to dozvěděly textilní výtvarnice Dana Elsterová a Anežka Podzemská (studio Durch), vytvořily koberce z tuzemské vlny zpracované v tkalcovně Strmilov. Jmenují se Pastva a jejich poselství je, že i česká vlna může být pro oči pastva.

[image id=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].