Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Všichni jsme servírkami

Co vypovídají restaurace o moderní společnosti

Restaurace. Prostor, kam chodíme uspokojovat potřeby, jež jsou všem společné – a zároveň prostředí, kde se výrazněji než jinde projevují společenské rozdíly. I proto si je vybral profesor amerikanistiky na univerzitě v německém Paderbornu Christoph Ribbat jako námět pro knihu, která se doma dočkala hodnocení jeden z nejoriginálnějších titulů letoška. A právem, neboť skutečně představuje chytré spojení kulturní historie, literatury faktu a esejisticky pojatých příběhů s románovými prvky – jak uvádí přebal.

Ribbat je autorem knih Blikající moderna. Historie neonu (2011) a Basketbal. Kulturní dějiny (2013). Už v nich prokázal, že volí zdánlivě všední náměty, ale nevypichuje jen pikantnosti jako třeba Florian Illies v obdobné koláži 1913. Léto jednoho století.  Zkoumá každodenní jevy do hloubky a umí s její pomocí vykreslit obraz moderní společnosti. V novince tak restauraci chápe jako sociologický a kulturologický fenomén, ve kterém na sebe – jeho slovy – narážejí lidé i ideje.

Rituály pohostinnosti

Restaurační provoz vidí Ribbat jako vzrušující místo, kde se koncentrovaně vyskytuje vše, co charakterizuje současnost. Je tu produkce, konzumace i výměna, smyslnost i symboličnost, globalizace i lokální kulinářské tradice, stejně jako soukromé a veřejné. „Restauraci“ přitom pojímá široce, zahrnuje sem i McDonaldy, či dokonce prostor letadla, kde se servíruje občerstvení. To vše představují epizody z gastronomického prostředí, útržky smutných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel, přihlaste se.
Čtěte již teď v našich aplikacích
App Store Google Play Amazon
I_obalka_R46_2016
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 39 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte