Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Dívka jménem Patience

Daniel Clowes

Daniel Clowes: Dívka jménem Patience
Daniel Clowes: Dívka jménem Patience

Album Dívka jménem Patience je druhou a lepší šancí, aby si tuzemské publikum našlo cestu k legendě amerického nezávislého komiksu Danielu Clowesovi. V roce 2005 vyšla v češtině jeho grafická novela Jako sametová rukavice odlitá ze železa z dnes už kultovní série Eightball, ale komiks prolínající noční můry, mutanty a sexuální fetiše byl na české publikum moc. To Dívka jménem Patience je jiná a začíná situací, kterou si každý dokáže představit.

Mladý pár Patience a Jack čeká dítě a radost se misí s obavami, jak mu zajistí budoucnost, když nejistá je i přítomnost. A pak je tu ještě traumatická minulost Patience, o které s Jackem raději mlčí. Clowes však čtenáře rychle přetáhne do téměř klasické romance o lásce na celý život, která překonává čas a prostor, když civilní příběh nabere sci-fi směr. Patience je zavražděna a Jack se rozhodne vypátrat pachatele. Díky stroji času se vrací do dob jejího dospívání na maloměstě a postupně poznává sílu její osobnosti, jež mu zůstala za společného života utajena. A čím víc ji obdivuje, tím víc je posedlý touhou zachránit ji i jejich dítě.

Fascinace pubertou coby zásadní etapou života je pro Clowese příznačná, ostatně o ní je jeho nejznámější komiks Ghost World. Přepjaté období, kdy je teenager nucen převzít zodpovědnost, učí se rozhodovat, chybuje, ale zároveň přistupuje k životu s vážností a nezatížen konvencemi, je i zde klíčem k příběhu. Lépe řečeno k detektivní zápletce, protože v 

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].