Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Politika

Poslední mohykán

Barack Obama vidí budoucnost v Asii, ale v Americe je s touto vizí osamocen

Zatímco nás všechny fascinují zvraty v letošní bizarní kampani, prezident Obama se chystá na svoji poslední cestu do Asie. Bezprostředním důvodem návštěvy je účast na schůzce zemí G20, ovšem důležitější je pravděpodobně snaha vdechnout život do jednoho z velkých prezidentových plánů – přeorientování americké politiky na Asii. Jedná se o opravdu důležitou iniciativu, Obama je dnes ale posledním, kdo ji ještě hájí.

Zahraniční politiku pohlcují aktuální krize, často vyvolané hroutícími se státy a ozbrojenými skupinami. Budoucnost však v dlouhodobé perspektivě vytvářejí vítězové, nikoli hysteričtí poražení. Až dnešní půtky upadnou v zapomnění, bude se nástup Asie jevit jako dominantní trend naší doby.

Tichý oceán se stane arénou definující 21. století. Světová banka uvádí, že během deseti let se pět z deseti největších světových ekonomik bude nacházet právě v Asii a Tichomoří. Spojené státy si udrží zásadní vliv na vývoj v tomto století, pouze pokud zůstanou rozhodující tichomořskou mocností.

Opatrně s Čínou

Jak by měl Washington k tomuto regionu přistupovat? Hlavním cílem je samozřejmě zabránit tomu, aby oblasti dominovala Čína. Tento úkol je teď o něco snazší, protože Peking provedl několik expanzivních tahů, obzvláště v oblasti Jihočínského moře. To ukazuje, jakým výzvám Čína čelí a že se její vzestup neodehrává ve vakuu. Asie je přelidněný kontinent a každý krok Pekingu vyvolává rozhořčené reakce sousedů, jako jsou Vietnam nebo Filipíny. Indie, která se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].