Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Konec despoty

Éra uzbeckého tyrana je u konce a jeho lid ani nedýchá

Islam Karimov • Autor: REUTERS
Islam Karimov • Autor: REUTERS

Islam Karimov vládl Uzbekistánu 27 let s šokující brutalitou. Ať zemřel, nebo žije, jeho éra se téměř jistě chýlí ke konci (v době páteční uzávěrky Respektu uzbecká vláda vydala prohlášení, že prezident Karimov zemřel). Nad jeho nešťastným lidem se teď vznášejí dvě otázky. Kdo přijde po něm? A bude to lepší? Ti, kteří tak dlouho trpěli, se už jen sotva mohou mít hůř. Uzbekistán je z pěti postsovětských režimů ve Střední Asii všeobecně považován za nejohavnější a jeho hlava za nejkrutějšího paranoika.

Zpráva o Karimovově smrti se rozšířila na Twitteru mezi pozorovateli Střední Asie 29. srpna; nezávislá, v Moskvě sídlící agentura Fergana News, která se zabývá Střední Asií, citovala nejmenované zdroje. Pověsti o blížící se smrti osmasedmdesátiletého prezidenta už v hlavním městě Taškentu kolují dlouho, ale tentokrát byly spolehlivější. Tajnůstkářský režim v prvním oficiálním prohlášení o prezidentově zdravotním stavu oznámil, že Karimov leží v nemocnici s blíže neurčenými potížemi. Jeho dcera Lola Karimovová Tilljajevová pak na Instagramu sdělila, že jejího otce ranila mrtvice. Jeho stav, uvedla, byl stabilní, prognóza neznámá. Oslavy Dne nezávislosti 1. září byly zrušeny. Ke zprávám o prezidentově smrti se vláda dosud nevyjádřila.

Jestli opravdu zemřel, co bude dál? Karimov nikdy veřejně neplánoval předání moci. Vládnout začal v roce 1989, kdy ho Kreml jmenoval šéfem uzbecké komunistické strany. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 se Karimov stal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].