Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Politika

Vy neznáte Grubera?

Měli bychom se víc věnovat těm podstatným věcem; tedy tomu, co je opravdu předmětem jednání

0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Vy neznáte Schwäbische Zeitung? A dokonce ani Rudolfa Grubera? Jak je tohle možné? Přitom minulý týden se na chvíli stal hlasem německé vlády, co vlády, vlastně celého Německa. České weby při příležitosti návštěvy Angely Merkel uveřejnily výběr z německého tisku, který cestu kancléřky komentoval.

A největší prostor dostal právě pan Gruber, který mimo jiné napsal: „To, že by Východoevropané opustili svůj odmítavý postoj (k přijímání běženců), se nedalo očekávat. Německo (pro ně) sice je nejdůležitější obchodní partner, ale dokud se odpůrci společného řešení nebudou muset bát skutečně účinných sankcí, jako je odebrání hlasovacích práv (v EU) nebo podpůrných fondů, jen málo se toho změní.“

Jakmile se tento citát dostal k českým čtenářům, zmiňoval ho na sociálních sítích i jiných diskusních fórech kdekdo. A to nejednou s dovětkem, že německá vláda nám chce vzít hlasovací práva.

Nechci se Schwäbische Zeitung dotknout, ale patřím asi k většině zdejších obyvatel, kteří dosud o tomto titulu neslyšeli. A zřejmě neuděláme chybu, když v tom budeme pokračovat. Jeden novinář určitě za celou zemi či její vládu nemluví. Navíc nápad na odebrání hlasovacích práv je skutečně mimořádně hloupý.

Bezvýznamný hlas ale minulý týden přeceňovala i německá média, jež věnovala pozornost lidem, kteří při příjezdu kancléřky pískali. Přitom z české perspektivy šlo o jeden z nejmenších protestů vůbec.

To jen připomíná, že bychom se měli více věnovat těm podstatným věcem, tedy tomu, co je opravdu předmětem jednání. O návštěvě Angely Merkel v Česku si můžete přečíst v komentářích.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2016 pod titulkem Vy neznáte Grubera?