Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.
Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod). Nebo si pořiďte předplatné a reklama se vám nebude zobrazovat. (E-shop)

Obtěžuje vás reklama?
Předplatitelům ji nezobrazujeme.

Reklama
 
Kultura Kultura

Mouka, která cvrčí

Seznamte se. Tohle je Tom (Stan, John, Pepa). Je to cvrččí farmář. Má to dobré. Nedojí, nepase, svůj chov má v plastových bedýnkách nejspíš v nějaké opuštěné tovární hale, rejdí mu to tam ve starých kartonech na vajíčka, rodí se mu 100 tisíc mláďat denně a celé to vesele cvrčí. Jeho kolegové prasečí a hovězí farmáři vstávají v pět ráno, stojí po kotníky v hnoji, usínají s výčitkami, že jsou environmentální zločinci, a s holkou se bojí i jen promluvit. To cvrččí farmář dodává do podniků pro foodie, je čistý, voní a na každém prstu má pět hipsterek. Je skoro stejně cool jako cvrččí protein, produkt budoucnosti. Nebo tu snad někdo nejí hmyz?

Důvodů pro brouky je řada. Spotřeba masa setrvale stoupá, ovšem už teď je na uživení dobytka potřeba celá třetina obdělávané půdy na Zemi. Cvrččí maso obsahuje 69 procent proteinů, zatímco v kuřecích prsou je jen 31 procent. Cvrčci mají víc železa než hovězí a skoro tolik vápníku jako mléko.

Vlastně je tu jediný problém, odborně nazývaný „fuj faktor“ (yuck factor). Cvrček není prasátko ani kravička. Nemá něžné oči ani růžovou barvu a chtěl by si ho snad někdo pohladit? Ne, natož si ze zubů tahat chlupaté nožičky. Odtud nápad rozemlít ho na mouku.

V Americe se stala hitem proteinová tyčinka Exo, založená právě na cvrččí mouce. Její úspěch se teď pokouší zopakovat český startup SENS, prvních deset tisíc dolarů do začátku vybírá právě teď na Kickstarteru a zdá se, že je dostane. Evropská legislativa není ještě úplně připravená, český…

I_obalka_R35
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

I_obalka_R35
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 44 článkům z tohoto vydání.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1156
Reklama

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte