Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Je mi čtrnáct, můj přítel už nechce čekat a já ho nechci ztratit. Měla bych se s ním pomilovat? Je časté onanování škodlivé? Co mám dělat, když se mi postaví na koupališti? Nevíme úplně přesně, kde všude na tyhle zásadní otázky hledají odpověď dnešní teenageři. Víme ale, že podstatná část generace, která dospívala v Česku na začátku devadesátých let, se je každopádně dočítala z lesklých stránek časopisu Bravo. Titul, z něhož se dozvídali hluboká tajemství života, jako například co je to tvrdý petting, právě slaví šedesáté narozeniny.

Bravo vyšlo poprvé v roce 1956 v západním Německu, vrchol ale zažilo až v devadesátých letech, ke kterým patřilo stejně neodmyslitelně jako Michael Jackson. Král popu se také často ocital na jeho obálce. Jacksona, popu a vůbec celebrit bylo Bravo plné. Kdo na základní škole poslouchal Nirvanu, ten se nad Bravem mohl ušklíbat jako nad sladkou limonádou pro diskofily. Ani ti nejzarputilejší třídní rebelové si však nemohli dovolit ignorovat dvoustránkovou rubriku Láska, sex a něžnosti.

Na svém začátku měl přitom časopis k sexu poměrně pruderní přístup – dospívajícím radil zklidnit hormony studenou sprchou. V roce 1969 si ale šéfredaktor přečetl knihu od Martina Goldsteina pojmenovanou Jinak než u motýlů: On, já a naše láska, která ho nakopla k myšlence přístup změnit. Goldsteina v časopise zaměstnal. Vystudovaný lékař a učitel náboženství založil pod jménem Dr. Sommer nesmrtelnou poradnu, která měla milionům nejistých puberťáků…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].