0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Politika16. 7. 201615 minut

Zdeněk Kudrna: Nejvíc se podobáme Rakušanům a Němcům

,
foto: Matěj Stránský
Zdeněk Kudrna • Autor: Matěj Stránský

Přijel do Prahy na tři dny přednášet a uprostřed rozhovoru pro Respekt navigoval po telefonu děti v Rakousku balící se na prázdniny. Zdeněk Kudrna se do české debaty dostal oklikou přes Budapešť a Vídeň, kde nyní střídavě se Salcburkem žije. Je jedním z nemnoha českých ekonomů, kteří profesně zkoumají proměnu a lepší fungování EU. Tedy přesně to, o čem se nyní v čase brexitu v Česku vzrušeně debatuje.

Zastánci  brexitu prohlašovali, že mají plné zuby expertů. Jste také takový expert. Berete podobná prohlášení osobně?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Osobně ne. Snadnou zpochybnitelnost expertních názorů ale vidím jako hrozbu pro demokracii. Když lobby chce, zaplatí si svého experta, který přijde s oponentním názorem proti většině, ale média ani veřejnost si nedají dostatečnou práci, aby platnost názoru vyhodnotily. Nejvíc je to vidět v americké debatě o globálním oteplování, kde devadesát devět procent vědců tvrdí, že se oteplování děje, ale potom je pár podivínů, kteří to vidí jinak, a média v rámci vyváženosti z toho udělají názor padesát na padesát.

Některá média si dají tu práci, jenže lidé, na které populisté míří, tahle média nečtou. Neměly by s tím expertní analýzy nějak počítat?

Většina expertů nebo akademiků věří, že by se měli bavit s veřejností, a hledají k ní cestu, ale ne každý to umí. Dovednosti v oblasti mediální komunikace jsou docela jiné než ty, které člověk potřebuje, aby se zavrtal do hloubky nějakého…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc