0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře25. 6. 20165 minut

So long, Great Britain

Bylo to krásné, ale teď musíme myslet na sebe

Tak takhle vypadají dějiny. Už jsme málem zapomněli, jaké to je, když se historie dá do pohybu. Příběh evropské integrace, který jsme nejdříve sledovali jen jako diváci a nyní i jako účastníci, poprvé zaznamenal výrazný šrám – Velká Británie opouští Evropskou unii. Je to špatná zpráva zejména ze tří důvodů: Brity máme rádi. Vliv Londýna výrazně oslabí. A vyjednávání o podmínkách odchodu zatíží už tak přetíženou Unii. Každá velká událost v dějinách v sobě obnáší plusy i minusy. Nyní je na nás všech, abychom se pokusili situaci využít ve vlastní prospěch.

Historie není kuchařka

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Odchod Británie nás mrzí. Už proto, že tento časopis se rád a otevřeně hlásí k tomu, že Evropská unie je přes všechny nedostatky společenstvím, které nám přináší benefity, jaké naši předci nepoznali. Jsme součástí nejbohatší a nejúspěšnější organizace na této planetě a užíváme si z toho plynoucí ekonomický růst i stabilitu. To neznamená, že se nám všechny problémy vyhýbají, občas dokonce musíme řešit úkoly, které se nás zdánlivě netýkají. Srovnejme si ale poslední roky s jakoukoli etapou ve 20. století a odpověď na otázku, jestli se nám členství vyplácí, je jasná. Ano, vyplácí.

Přesto, nezdá se vám, že výše napsaná slova znějí tak nějak otřepaně, nudně? Pokud ne, patříte k menšině. Úspěch se po čase stává nudným, protože se zdá být samozřejmý. A když se objeví nějaký otřes, je lákavé si myslet, že kdyby bylo něco jinak, byl by ten úspěch ještě větší.

Henry Kissinger na konci…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc