0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda28. 5. 20162 minuty

Pořád jsme hodně přísní

Svatopluk Němeček - ministr zdravotnictví • Autor: Jiří Koťátko

Minulý týden – opět – neprošel zákon, který by měl po vzoru většiny vyspělých zemí omezovat kouření na veřejnosti. Tentokrát dostal stopku kvůli neshodám ve vládní koalici. Premiér i ministr zdravotnictví oznámili, že zamítnutý návrh – i se zapracovanými pozměňovacími návrhy poslanců – do sněmovny podají znovu „co nejdříve“. Ministr Svatopluk Němeček (ČSSD) jej má předložit vládě už toto pondělí. Jaké šance má norma teď?

Protikuřácký zákon provází už léta paradox: většina tvrdí, že ho chce, ale ve sněmovně se vždycky něco zadrhne. Jak pojistíte, aby se „zmatky“ neopakovaly?

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Stoprocentní jistota neexistuje. Jsou poslanci, kteří dokážou podat osmdesát pozměňovacích návrhů. Nejde vyloučit další pokus protikuřácký zákon rozvrtat. Podstatná je dohoda v koalici. Chápu to tak, že hnutí ANO teď říká, že do toho už znovu neočekávaně nehodí vidle.

To, co nesete na vládu, obsahuje zapracované návrhy poslanců – kromě nápadu Marka Bendy na možnost kuřáren, kvůli kterému zákon padl. Jak jste s „vylepšenou“ verzí vlastně spokojený?

Kuřárny jsou podle mě maličkost, neviděl jsem v tom problém. Zákon i s poslaneckými návrhy je dobrý kompromis. Zachovává důležité věci. Chrání personál restaurací, nebude se kouřit u dětských hřišť a na kulturních akcích. Na evropské poměry je to spíše přísnější norma.

Kdy se bude zákon schvalovat?

Do konce roku by měl být schválen.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc