Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

O duši a sexu. Rozhovor s Marií Těthalovou

Martin Hollý

Martin Hollý: O duši a sexu. Rozhovor s Marií
Těthalovou  • Autor: Tvrdá Kateřina
Martin Hollý: O duši a sexu. Rozhovor s Marií Těthalovou • Autor: Tvrdá Kateřina

Změnit pohled na psychicky nemocné a seznámit se svým pojetím sexuologie. To jsou hlavní cíle knižního rozhovoru, který s psychiatrem a sexuologem Martinem Hollým vedla Marie Těthalová. Hollý pracoval ve Fakultní nemocnici Trenčín, v současnosti je ředitelem Psychiatrické léčebny Bohnice. V knize se tak věnuje i reformě systému psychiatrické péče, o kterou usiluje, nicméně širší čtenářstvo asi zaujme srozumitelnost, s jakou vysvětluje základy svých oborů. Té napomáhají inteligentní, ale nikterak odborné otázky.

Hollý se snaží přiblížit medicínskou klasifikaci nemocí, ale dostává se i k čtenářsky vděčným příběhům pacientů. Například mluví o ženě trpící obsedantně-kompulzivní poruchou, která před usnutím několikrát vstala z postele, aby v místnosti, v níž potmě ležela, zkontrolovala, jestli skutečně zhasla.  Rozebírá i podmínky, které zvedají počty pacientů – jako výrazná sociální nerovnost, jež přitom zvyšuje množství nemocí u bohatých stejně jako u chudých. Záslužně řeší také otázku, s níž se zřejmě setká každý: jak odlišit, kde končí stařecká zapomnětlivost a začíná demence. A pokorně přiznává, že na některé případy nestačí a pacienta posílá například za katolickým knězem (a bývalým exorcistou) Vojtěchem Kodetem.

Coby sexuolog se zde Hollý věnuje zejména asymetrii, s níž je stereotypně posuzováno sexuální chování mužů a žen. Nicméně poukazuje i na opravdové rozdíly: struktura ženské sexuality je podle něho komplikovanější než mužská a pobídkou nemusí být jen touha.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].