Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Politika

Odepište řecký dluh

Věřitelé začali poprvé vážně přemýšlet o tom, co se zadluženou kolébkou evropské civilizace

Trpělivost dochází, ale Tsipras se poučil. (Demonstrace v Aténách) • Autor: Profimedia, Alamy
Trpělivost dochází, ale Tsipras se poučil. (Demonstrace v Aténách) • Autor: Profimedia, Alamy

Věřte mi, přijde výbuch,“ říká reportérovi deníku The Guardian taxikář Giorgos Balabanis, který se odvolává na to, že jeho žlutá toyota je díky klientům „univerzitou života“, a proto ví o náladě Řeků vše. O tom, že lidem na Peloponéském poloostrově možná opravdu dochází trpělivost, svědčí třídenní stávka počátkem května a Molotovovy koktejly v ulicích Atén před hlasováním parlamentu o penzijní a daňové reformě, kterou Řekové správně chápou jako snížení penzí a zdražení potravin.

Řecko zmizelo z médií loni v létě, kdy mu hrozil bankrot. Teď opět potřebuje peníze a s věřiteli bude jednat, zda splnilo podmínky pro další dávku. Zdá se ale, že tentokrát to z několika důvodů nebude tak horké. Levicový premiér Alexis Tsipras se loni poučil, že „trojka“ věřitelů (státy eurozóny, Evropská centrální banka a Mezinárodní měnový fond) je na obstrukce a vzpírání se příliš silný soupeř. Ani věřitelé nechtějí jít do střetu. Rádi by se dohodli, aby ukázali Britům, kteří budou v červnu rozhodovat o vystoupení z EU, že Evropané řeší své spory elegantně.

Tyto okolnosti mohou vést k zajímavému vývoji, který byl ještě loni hlavně Německem tvrdě odmítán: Řecku se budou možná odpouštět dluhy. Navrhl to MMF v dopise ministrům financí eurozóny před jejich setkáním minulý týden a má rozumné argumenty. Ukazuje se totiž (ekonomové na to upozorňovali už dávno), že škrty, na nichž trvali evropští věřitelé, znemožňují řecké ekonomice nabrat dech, protože lidé nemají peníze na utrácení a spousta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].