Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Nezavírat oči

Pokud někdo prchá před válečným násilím, nemůže se ho sám dopouštět v zemi, která jej přijala

Nic podobného nikdo nepamatuje. (Kolínské nádraží, kde se útok odehrál) • Autor: Profimedia, Barcroft Media
Nic podobného nikdo nepamatuje. (Kolínské nádraží, kde se útok odehrál) • Autor: Profimedia, Barcroft Media
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Nejen Německo, ale celý západní svět pobouřila informace, že v německém městě Kolín nad Rýnem byly na silvestra hromadně okrádány a sexuálně obtěžovány ženy. Organizovaný gang obestupoval ženy (ale i muže) a nedával jim šanci uniknout. Jde o událost, kterou nelze ničím omluvit ani zlehčovat.

Za současné situace má takové obtěžování pochopitelně výbušnější potenciál, než obdobný trestný čin mívá. Mezi útočníky byli totiž i žadatelé o azyl, což z případu udělalo významnou politickou událost. Že se v současné migrační vlně nutně stane něco, co se obratem použije jako argument proti přijímání uprchlíků, se očekávalo už dlouho. Bylo by naivní se domnívat, že do Evropy míří jen slušní lidé.

Událost v Kolíně má dva důležité momenty, které budou mít vážné důsledky. Útok byl namířen primárně proti ženám, což potvrzuje obavy, že část mužů z Blízkého východu zastává jiné kulturní standardy vůči ženám než západní společnost. Druhým momentem je fakt, že policie a některá média nechtěly zpočátku o událostech veřejně mluvit, což kritici přijímání uprchlíků okamžitě vykládali jako důkaz, že se před lidmi skrývá pravda.

Mlčení bylo chyba. Ano, taková informace dodává munici různým extremistům, kteří udělají z každého muže tmavší pleti násilníka, ale to v tuto chvíli není podstatné. Tak jako zastáncům přijímání uprchlíků vadí, že si odpůrci většinu útoků vymýšlejí, není dobré ty skutečné popírat. Veřejnost má v podobných případech vždy právo znát nezkreslenou realitu. A ve chvíli, kdy je národnost či barva pleti důležitá pro identifikaci útočníků, má se v médiích uvádět.

Důležitější však je, že informace o útoku a reakce na něj musí dolehnout i k uším samotných uprchlíků. Pokud někdo prchá před válečným násilím, nemůže se ho sám dopouštět v zemi, která jej přijala. Na konci roku jsme psali, jakou chybu udělala Francie před lety, když přecházela kriminalitu mladých Arabů s vysvětlením, že mají za sebou krušnou zkušenost. Vedlo to jen k nárůstu přestupků.

Paušálně odsuzovat uprchlíky může s prominutím jenom hlupák, ale stejně hloupé by bylo se tvářit, že mezi útočníky silvestrovské noci nebyli i žadatelé o azyl. Podstatné ovšem je, že po úvodním váhání přišla jasná změna přístupu: útoky se nemohou akceptovat, a kdo se jich dopustí, ztratí šanci na život v Německu a bude deportován (doteď to nešlo). Ještě důležitější pak je, že ačkoli se to původně zdálo téměř nemožné, policie dokázala velmi rychle identifikovat první útočníky a zabavila jim videa, která útok a další pachatele zachycují. Ještě důležitější pak je, aby policie dokázala vyvodit ze svého selhání ponaučení, a také aby identifikovala co nejvíce útočníků. Podle dosavadních informací se to vyšetřovatelům daří. Zadrženým mužům zabavili videa s 350 hodinami záběrů, které útoky zachycují.

Čtěte více v novém vydání Respektu: Německo se vzpamatovává z hromadného sexuálního útoku

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 2/2016 pod titulkem Nezavírat oči