0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura7. 5. 20167 minut

Zastřel je znovu, Henry

Snímek Hardcore Henry stojí na konvencích počítačových her a někteří jej prohlašují za přelom. Znamená to, že budoucností kinematografie je sbližování filmů a her?

An image from HARDCORE HENRY
Courtesy of STX Entertainment • Autor: Courtesy of STX Entertainment

Polovina amerických médií vzývá technickou virtuozitu a ohlašuje revoluci v akčním žánru. Druhou polovinu znechucuje monotónní, krvavé násilí a otravuje neexistující děj. Je fakt, že ruský snímek Hardcore Henry, který právě běží v tuzemských kinech, vzbudil mimořádně silné reakce už během světové premiéry loni na festivalu v Torontu. Tehdy neobyčejně pozitivní: atmosféra půlnoční projekce udělala své a američtí distributoři se předháněli v tom, kdo se ujme filmu, který sám jde technicky do extrému a důsledně imituje od začátku do konce konvence videoherní střílečky z pozice hráče. Co důvěrně znají hráči, je pro běžné diváky estetická novinka, jež se v jistých případech může blížit šoku. Pohled hlavního hrdiny, supervojáka na vražedné misi, se stává pohledem diváka. Film režiséra Ilji Najšullera a producenta Timura Bekmambetova proslulého posouváním akčních filmů do krajností tak staví diváka pomyslně do role hlavní hvězdy. Chová se k němu ale spíš jako k morčeti v laboratoři.

Předmět experimentu

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Podle tvůrčí legendy se nápad na Henryho zrodil ve chvíli, kdy Bekmambetov, režisér ceněných snímků Noční hlídka nebo Wanted, narazil na YouTube na ultra násilný videoklip k písni Bad Motherfucker od ruské skupiny Biting Elbows, pod nímž byl podepsán Najšuller. Hrdina v něm likviduje své protivníky – a klip je natočen z pohledu první osoby. Bad Motherfucker se svého času stal virální senzací s desítkami milionů zhlédnutí. Jeho popularita v…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc