Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Redakce

Omluva poníženým vojákům

Neměli by být zneužíváni, aby jen hlídkovali po hlavním městě

Autor: ČTK
Autor: ČTK

V poslední době přibývají zákony, které mají ochránit před nadávkami nejrůznější skupiny obyvatel, což vyvolává velké pobouření a zmínky o cenzuře. Patřím mezi ty, kterým se vyjmenovávání dalších a dalších částí společnosti v zákonech, jimž nemáme verbálně ubližovat, nelíbí. Soudy by nepochybně zvládly posoudit nebezpečný verbální útok už dnes.

Problematičtější však je, že sice sepisujeme paragrafy proti nadávkám, ale současně nedokážeme čelit rozhodnutím, která nás možná urážejí mnohem víc než nějaké vulgarity. Mám na mysli například bezpečnostní týmy, jež se potulují mimo jiné po hlavním městě a jsou složené z policistů a elitních vojáků. Má sice jít o protiteroristické opatření, ale nejen proto, že tu teroristy nemáme, se zjevně cosi zvrtlo.

Dalo by se očekávat, že vojáci mají přesně určené úkoly. Vzhledem k tomu, že jsou až po zuby ozbrojení, neměli by zasahovat do běžné policejní práce. Opak je ale pravdou. Asistují u legitimování bezdomovců, náhodných chodců či při drobných přestupcích. Patřím mezi ty, kdo mají k vojákům velkou úctu, protože procházejí náročnými misemi v Afghánistánu nebo na Balkáně a bojují tam za nás. Proto považuji za ponižující, že jsou zneužíváni k takovým hloupostem.

Z pohledu společnosti je to pak samozřejmě rovněž nepřijatelné, protože je vždy velmi problematické, když armáda zasahuje proti vlastním občanům.

•••

Nyní k Respektu. Minulý týden nám totiž přinesl dva radostné momenty. Kolega Tomáš Lindner získal Novinářskou cenu za své články o tom, jak Německo řeší uprchlickou krizi. Porota ve svém odůvodnění mimo jiné uvedla, že autor „nezůstal jen u popisu těžkostí a problémů, ale věnoval prostor i tomu, jaká řešení se při přijímání a integraci uprchlíků osvědčují“. Porota také na závěr uvedla, že „oceňuje vynikající kvalitu novinářské práce autora a podtrhuje odvahu média věnovat tomuto tématu rozsáhlý prostor čtyř navazujících textů“.

Druhou dobrou zprávou je, že nám přibyli čtenářky a čtenáři. Podle nejnovějších údajů čte Respekt 173 tisíc lidí, kvartálně je to nárůst o 6,8 procenta, a meziročně dokonce o 8,8 procenta. Moc si tohoto zájmu vážíme, protože bez vás to nejde.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 19/2016 pod titulkem Omluva poníženým vojákům