Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura, Literatura

Zátopek …když nemůžeš, tak přidej!

Jan Novák & Jaromír 99

Jan Novák & Jaromír
99: Zátopek …když
nemůžeš, tak přidej!
Jan Novák & Jaromír 99: Zátopek …když nemůžeš, tak přidej!

Komiksoví superhrdinové už dávno nejsou dokonalí. Stále překonávají možnosti lidského, ale také už mají své pocity, svá tajemství a své temné stránky. Takový je i Emil Zátopek coby hrdina alba, za nímž stojí kreslíř Jaromír Švejdík a spisovatel Jan Novák.

Kniha je součástí roční kampaně Českého olympijského výboru, která má vzdát hold legendárnímu běžci a upoutat pozornost mládeže k opomíjenému sportu. Stejně jako je jí nedávno vydaný životopis Emil Běžec od Pavla Kosatíka. Ale kupodivu je to víc komiks, jenž příběh slavného českého atleta přibližuje realitě. Známý publicista téma komplikovaného vyjednávání s komunistickým režimem spíš potlačuje, naznačuje, že „náš Emil“ byl mocí zneužíván a běhal „jí navzdory“. Komiks naopak tradovanou legendu narušuje, aniž Zátopka lacině obžalovává.

Ve službách státu

Z jasné zakázky vyplynul rámec, v němž je běžec představen, i výsek života, který zachycuje. Chlapec z chudé, početné a láskyplné rodiny vždy vynikal atletickým nadáním. Kromě učitele tělocviku z toho ovšem nikdo nebyl nadšen – rodiče se báli, aby si neuhnal tuberu. Začal pracovat u Bati, ale před válkou ani po ní nebyla výroba holínek zaměstnáním snů. Díky škodolibosti nadřízeného se dostal zpět k běhání a v šestnácti skončil druhý ve svém prvním závodě. Pak už vítězství střídá vítězství a zahraničí jen zírá, jak láme rekordy závodník z komunistické země, který si nakládá na tréninku a neběhá strategicky „v závěsu“.

Album končí v tom nejlepším…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].