Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

DŮM PODLE VODOUCHA

Dům podle vodoucha Biomimetika je obor, který se snaží technicky využít řešení, jež používají rostliny či zvířata. Vodouch stříbřitý je pavouk, který žije pod vodou, ačkoli pro to není zvlášť uzpůsoben – vytvoří si tam prostě z vláken suchý domov. ICD/ITKE Research Pavilion je experimentální stavba, kterou každý rok vytvoří studenti na Univerzitě ve Stuttgartu. Naposledy se inspirovali právě vodouchem: robotická paže utkala z vláken „domeček“ podobný tomu vodouchovu. Ondřej Kyjánek je absolventem ze Stuttgartu a na jeho vývoji se podílel. „Stačí se podívat, jak jsou věci vyřešené v přírodě, a není třeba nic dalšího vymýšlet,“ říká stoupenec biomimetických postupů.

VĚC

Gillis a Billy

Knihovnu Billy nabízí Ikea už třicet sedm let, prodalo se jí víc než třicet milionu kusů – a je tak nenápadná a spolehlivá, že o ní nikdy nebyl důvod mluvit. Až teď: minulý týden totiž zemřel její tvůrce Gillis Lundgren. Do švédského podniku nastoupil v roce 1953. Byl autorem mnoha návrhů, jeho konferenční stolek se šroubovacíma nohama byl prvním naplocho složeným prodávaným kusem. V podniku strávil celý život a byl spolutvůrcem jeho úspěchu: byl čtvrtý zaměstnanec, teď jich má firma zhruba sto tisíc.

Autor: Johan Månsson
Autor: Johan Månsson

ČLOVĚK

[pull-quote author="Designér Patrick Tatopoulos, který navrhl novou verzi batmobilu pro film Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti, jenž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].