Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Ve ztemnělém kinosále

Český parlament bývá poměrně často v médiích vykreslován jako místo, kde se nic moc zajímavého neděje. Tedy pokud nás nefascinují obhroublé hádky před kamerami nebo zmínky, jak levný je zde alkohol. Není to samozřejmě celá pravda. Kdo například zavítal do malostranské Sněmovní ulice minulou středu, mohl si udělat o poznání barvitější obrázek.

Je krátce po poledni a v kinosále, který je v přízemí pod hlavním jednacím sálem, postává několik ukrajinských aktivistů. Chystají se předvést poslancům svůj film Cargo 200. Tenhle termín se už od války v Afghánistánu používá pro pojmenování zásilek s těly padlých vojáků, jež jejich velitelé posílají v rakvích zpátky do Ruska. V případě Ukrajiny jde o muže, o nichž prezident Putin tvrdil, že na Ukrajině nebojovali. Film dokazuje pravý opak.

V parlamentu se dokument promítá díky na veřejnosti nepříliš známé poslankyni Kristýně Zelienkové. Do vrcholných mocenských pater se dostala v barvách ANO a angažuje se v zahraniční politice, především v postsovětském regionu. V momentu, kdy sál ztemní, v něm politička sedí skoro sama. Kolegy zvala hromadně, ale promítání zaujalo jen místopředsedkyni TOP 09 Markétu Adamovou. Poloprázdné parlamentní kino jen připomíná, že zahraniční politika není v současné Poslanecké sněmovně žádné terno. Mezi sociálními demokraty v téhle souvislosti koluje vtip, že „na čtení Economistu mají Zaorálka“.

PIlotka Savčenková našla v českém sněmu překvapivou podporu.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].