0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře12. 12. 20154 minuty

Komunisté s. r. o.

Kauza Miloslava Ransdorfa upozorňuje na proměnu KSČM

Každá jiná strana by už panikařila, jak zásadně ji poškodí skandál vlivného člena. KSČM je ale v klidu. Fakt, že byl Miloslav Ransdorf zadržen ve Švýcarsku, když se účastnil podivného obchodu, rozbušil srdce snad všem, s výjimkou komunistů. Znají totiž své voliče a zároveň znají sami sebe.

Konta a frustrace

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Kdyby nebyl Miloslav Ransdorf politik, možná by ho bylo člověku i líto. Evidentně toužil po životu bohatého muže, takže si půjčoval miliony, které pak nedokázal splácet. A stejně jako mnoho dalších nešťastníků řešil dluhy ještě většími dluhy. I proto se už podruhé namočil do velké aféry, tentokrát dokonce v mezinárodním měřítku.

Politik si ale v takovém případě lítost nezaslouží, tím spíše, když nechce přiznat vinu a ve veřejné funkci setrvává. Vymýšlí si navíc bizarní zkazky o tom, že se ho kdosi chce zbavit a není si vědom ničeho špatného, čeho by se dopustil.

Ransdorf ví, že může dělat a říkat cokoli (dokonce se přirovnal k Tomáši G. Masarykovi), protože v minulosti mu podobná aféra už jednou prošla, stejně jako mu kariéru nezhatilo ani to, že hned dvakrát přizabil autem chodkyně. Voliči ho i nadále milují a volí, kamkoli se rozhodne kandidovat.

To nás dostává k tématu, které Ransdorfa přesahuje – jaká je vlastně dnes pozice komunistů? Čím to, že politici ODS, když se do něčeho namočili, byli nuceni odejít okamžitě, ale u KSČM to neplatí? Ransdorfova aféra je v mnohém podobná – dokonce i v trapnosti vysvětlování obou protagonistů – skandálu Martina…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc