Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře, Společnost

České oteplování

Zrovnoprávnění homosexuálů se nepříjemně zpomalilo

Je to velký krok pro Jindřicha s Franckem, ale jen malý krůček pro LGBT komunitu v Čechách, dalo by se říct. Rozsudek prostějovského soudu, označovaný v médiích jako průlomový, sice poprvé souhlasil s adopcí dětí homosexuálním párem, nicméně čeští gayové a lesby ho zatím moc nevyužijí. Respektive – mohou ho využít alespoň k dalšímu tlaku na politiky, kteří by v tomto tématu potřebovali trochu postrčit.

Zákon, který spí

Jindřich Vačkář se svým francouzským manželem Franckem si před deseti lety v Kalifornii legálně adoptovali dvojčata-kojence. Protože zdejší právo takovou možnost neuznává, když kluci přijeli do Česka na návštěvu, jejich český otec k nim náhle neměl rodičovská práva. Synové nemohli získat české občanství, zdejší školy je považují za cizince, problémy by teoreticky mohly nastat i v nemocnicích (což se nestalo).

A právě tuto podivnou situaci teď napravil prostějovský soud. Odvolal se na změnu v mezinárodních zákonech a rodičům dvojčat přiznal práva k dětem na českém území. Jde sice o precedens, ale prospěch z něj bude mít jen velmi úzká skupina LGBT párů. Dává jim jistou záruku, že české úřady stvrdí adopci uskutečněnou jinde. Že by si ovšem čeští partneři teď mohli jezdit pro děti do zahraničí, není moc pravděpodobné. Dětí k adopci je v západních zemích málo a šanci mají jen dlouhodobí rezidenti.

Situace s adopcemi v Česku je naopak spíše neveselá. Loni na podzim skupina poslanců připravila novelu zákona, která by umožnila tzv. přiosvojení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].