Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial, Kultura, Politika, Redakce

Víme, co můžeme čekat

Nemám čas myslet na vlastní bezpečnost, říká v exkluzivním rozhovoru pro Respekt členka Pussy Riot Marija „Máša“ Aljochinová

Marija „Máša“ Aljochinová • Autor: Profimedia.cz
Marija „Máša“ Aljochinová • Autor: Profimedia.cz
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

„My víme, že pokud nám někdo bude chtít ublížit, prostě to udělá. Ale protože takto žijeme už nějaký ten pátek, tak na to prostě nemyslíme. Navíc mám hrozně práce, nemám tedy čas myslet na vlastní bezpečnost. Ale vražda našeho přítele Borise Němcova samozřejmě představovala pro Rusko zásadní zlom, podobně důležitý jako anexe Krymu. To nebyla obvyklá vražda v tichosti, zemřel doslova u zdí Kremlu - a každý ví, kdo je za jeho smrt odpovědný. Byl to jasný signál všem opozičním politikům a aktivistům, kteří nahlas nesouhlasí s prezidentem Putinem, co mohou očekávat,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Respekt členka Pussy Riot Marija „Máša“ Aljochinová, která bude jednou z hvězd letošního Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava, který začíná 27. října.

Autor: Respekt
Autor: Respekt

V tomto čísle si také budete moci mimo jiné přečíst článek Marka Švehly o fenoménu pražské kavárny, která se záludně vynořila z ničeho a nikdo se k ní nehlásí, ačkoli tak děsí prezidenta Miloše Zemana. Neměli byste minout ani článek Jany Klímové a Jaroslava Spurného o nejžhavější současné aféře na domácí politické scéně, kterou spustilo zatýkání policistů a politiků v Olomouci. Z nepolitických témat bych rád upozornil například na profil herce Miroslava Donutila, který připravil Kamil Fila.

• • •

Závěrem ještě dvě redakční informace. Velmi děkujeme za vaše reakce na naši grafickou úpravu, kterou jsme představili v minulém čísle. Jsme opravdu rádi, že vyvolala tak pozitivní ohlas. Přišlo i několik zajímavých postřehů, co bychom měli vylepšit, a některé z nich jsme zakomponovali už do aktuálního vydání. Mimo jiné jsme například zvětšili písmo.

Druhou informací je, že naši fotografové Milan Jaroš a Matěj Stránský uspěli na Czech Press Photo. Dvě ze tří oceněných sérií kolegové přivezli ze zahraničních cest a jsme opravdu rádi, že vám můžeme vozit tak kvalitní reportáže z míst, kde se něco děje.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
inspirativní čtení vám přeje

Erik Taberyšéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 43/2015 pod titulkem Víme, co můžeme čekat