0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura27. 9. 20152 minuty

Zázračné chia

Jeden hipster byl už postarší, plnovous mu začal šedivět, nějak prostě nestihl dospět. Dost to řešil, dokud nešel k doktorovi. Ten konstatoval nadváhu, hypertenzi a diabetes, a tak začal hipster řešit zase něco jiného: jak se zbavit nadváhy, hypertenze a diabetu. Napadlo ho zajít do lokálního bioobchodu – prodávala tam buď mladá hipsterka , která měla krátké šortky, nebo stará, která měla pochopení. Dneska byl docela rád, že narazil na tu starší – a svěřil se jí.

Postarší hipsterka dlouho a soucitně přikyvovala – v krámě stejně nikdo nebyl. A v duchu počítala, co by mu tak nabídla, aby jí to vylepšilo skomírající tržby. Nakonec si vzpomněla, že má někde vzadu semínka chia. To byl zase kšeft, řekla si v duchu a znovu přikývla.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Nahlas pak povídá: „Chia semínka jsou superpotravina pro 21. století. Ve dvou lžících je 40 procent doporučené denní dávky vlákniny, 10 procent potřebných proteinů, 17 procent kalcia a 12 procent železa. Obsahuje rovněž nenasycené mastné kyseliny. Jelikož semínka zázračně bobtnají, v žaludku zvětší svůj objem a rychleji se dostaví pocit sytosti – pomáhají tudíž hubnout. Mají rovněž vliv na metabolismus cukrů a na hladinu cholesterolu, což sice nikdo nedokázal, ale nebrání to v tom si je koupit. Stojí půl kila dvě stě,“ řekla a zatvářila se ještě víc soucitně.

Postarší hipster se rozzářil jako zamlada a koupil kilo a začal semínka ve velkém pojídat. Hodil to na Instagram, nějak se to rozkřiklo a od té chvíle byla chia semínka ve všem: v mangovém…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc