Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

ANKETA

RESPEKT 39/2015

Respekt čtu a respektuji už po dlouhá léta, ale nyní vám zřejmě unikla perlička, která by mě dost pobavila, kdyby ty celé události nebyly tak katastrofální. Jeden z oslovených, dokumentarista Filip Remunda chválí v anketě pomoc českých občanů na Hlavním nádraží v Praze, kde lidé migrantům ochotně kupují jízdenky, kam, to neupřesňuje, ale je to jasné  – Mnichov nebo Berlín.

Tuhle pomoc provozuje velmi ochotně celá východní Evropa a všichni jsou morálně uspokojeni a zároveň jsou i problémy vyřešeny. Jistě, na problémy si zadělala německá politika, jmenovitě Angela Merkelová a její neukojitelná tolerance za každou cenu, ale bylo by možná čestnější tuhle „pomoc“ jmenovat pravým jménem.

Hana Deutschmann,

Stuttgart

OD PĚTI K DESÍTI

RESPEKT 39/2015

U článku Silvie Lauder Od pěti k desíti jsem si uvědomil, že mi Respekt vlastně připadá celkově dosti ponurý. Moje žena se jej dokonce někdy bojí číst, jak jí přijde to čtení depresivní. Výjimkou jsou články Fareeda Zakarii (díky za něho!).  Napadlo mě, jestli byste nezkusili udělat rubriku, která by byla právě takto programově optimistická jaksi naschvál. Kde by se hledalo v těch příšerných událostech a kauzách, které nás obklopují, co na nich je nebo by mohlo být dobrého a pozitivního. Kde by se zkoušel optimistický výklad světa. Přišlo by mi to jako zajímavý literární a intelektuální experiment. V každém případě vám přeji hodně zdaru.

Michal Šimeček, Brno

Upřesnění

V článku týdeníku The Economist Plánování města v Respektu 37/2015 došlo k nepřesnému překladu v pasáži, která popisuje zvyšující se počet lidí, kteří méně využívají veřejnou dopravu a spíše chodí pěšky nebo jezdí na kole.

Překlad měl správně znít: „Dnes v Londýně představuje  jízda na kole pětinu z cest, které jsou uskutečněny metrem; před patnácti lety to byla jen desetina.“

Čtenářům se omlouváme.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].