Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Černé skříně, které nás mají v hrsti

Je jich čím dál víc a postupně začínají ovládat naše životy, ale možná se blíží chvíle, kdy se nejmocnějšímu z nich podíváme do útrob. Vlastní ho pochopitelně – kdo jiný než – firma Google. Řeč je o počítačových algoritmech.

Na přelomu roku Evropská komise definitivně rozhodne, zda americký gigant zneužívá své výsadní postavení a jeho vyhledávací algoritmus upřednostňuje při vyhledávání svoje vlastní zboží a služby oproti konkurenci. Společnost pochopitelně jakékoli špatné úmysly popírá, zaprvé kvůli pověsti, zadruhé kvůli pokutě, která v jejím případě může činit šest miliard eur.

Nicméně pořád je to v zásadě úřední projednávání banálního podvodu. To se však může změnit, až Google zasypou žaloby jednotlivých evropských firem, které se cítí poškozené. Ty už se šikují pod vlajkou mezinárodní advokátní kanceláře Hausfeld, jež pro tento účel vytvořila jakousi on-line přihlášku. Finanční dopad těchto žalob je těžké odhadnout, ale může být zdrcující i pro bohatý Google. U soudu se jistě bude bránit zuby nehty, a právě tam se také může stát, že v zájmu obhajoby detailně odhalí své nejcennější vlastnictví: algoritmus, který rozhoduje, co uživatel v internetové spleti najde a co ne.

Byla by to unikátní příležitost. Obdobné počítačové algoritmy (v zásadě programy) běžící na firemních i úředních počítačích totiž ve stále větší míře rozhodují nejen o byznysu, ale také o každodenním životě – a někdy možná smrti. Na jejich úsudku záleží, zda dostanete hypotéku a s jakým úrokem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].