Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Kultura, Společnost

Revoluce v popkultuře

Bondovy dívky nahradily ženy

Daniel Craig a Monica Bellucci • Autor: Globe Media /  Reuters
Daniel Craig a Monica Bellucci • Autor: Globe Media / Reuters

Tmavovlasá žena v černých krajkových šatech se objeví jen na pár vteřin a zašeptá jedinou větu. Nepozornému divákovi by mohla v dvouapůlminutovém traileru k nové bondovce uniknout, ale nestane se tak. Nejen kvůli charismatu a půvabu italské herečky Moniky Bellucciové, ale hlavně díky mocné symbolice, kterou její vstup na plátno nese. Bez přehánění jde totiž o zlomový moment v popkultuře.

Z postavy, jíž se během šedesáti let bondovské série zásadně přezdívalo „Bond girl“, se stala „woman“. Bellucciová je v padesáti letech nejen nejstarší herečkou, která se kdy v této roli objevila, navíc je ještě o čtyři roky starší než představitel Jamese Bonda Daniel Craig. Ikonický špion tu tak poprvé dostává partnerku stejného věku, jako je on sám. Pokud někdo potřebuje finální důkaz o tom, jak moc se společnost v posledních letech proměnila, tady ho má: nová realita už pronikla i do filmů, které se staly symbolem pro machistickou fantazii.

Mendes hrdina

Když britský režisér Sam Mendes loni nabídl Monice Bellucciové roli v připravované bondovce, napadlo ji jediné: chce jí nabídnout postavu šéfky tajných služeb a Bondovy nadřízené přezdívané M. V posledních sedmi filmech jí dávala tvář britská herečka Judi Denchová a napadlo ji to proto, že se ve svých padesáti letech cítila věkově bližší osmdesátileté Denchové než maximálně třicetiletým herečkám, které se obvykle po boku filmového Jamese Bonda objevují. Nebo přesněji řečeno – ví, že ji tam obvykle řadí filmový průmysl…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].