Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Když policie selže

Co ukazuje kauza Mironet: Pokud se na konci devadesátých let něco vyšetřilo, dělo se to často na něčí objednávku

Bývalý premiér Stanislav Gross • Autor: Milan Jaroš
Bývalý premiér Stanislav Gross • Autor: Milan Jaroš

„Jednu z největších českých počítačových společností, firmu Mironet, obsadilo policejní komando. Odvezlo téměř všechno vybavení i účty. Důvodem zásahu má být podle dostupných informací podezření, že společnost nelegálně šířila počítačové programy,“ slyšeli diváci zpráv televize Nova v květnu roku 2000. Jsme o patnáct let dále a případ vrcholí.

Poté co v dubnu 2002 rozhodl Ústavní soud, že policie při zásahu postupovala protiprávně, rozhodl loni vrchní soud, že stíhání firmy a jeho majitele Roberta Novotného bylo dokonce nezákonné, protože se nedopustil ničeho, z čeho jej policie vinila. Novotný se ještě chystá domoci vrácení více než půl miliardy ušlého zisku, nicméně už to, co jsme se dosud dozvěděli, přináší pro českou společnost důležitou zprávu.

Prvních dvacet let porevoluční éry se téměř žádná větší kauza nevyšetřila. Konec devadesátých let byl v jistém ohledu nejhorší. Poté co vláda Miloše Zemana slibovala akci Čisté ruce, se ukázalo, že se spíše závažné kauzy nenechávají vyšetřit. Nastal naprostý chaos, a jak vyjevily později zveřejněné odposlechy například Miroslava Šloufa či Františka Mrázka, když už policie konala, dělo se to často na něčí objednávku.

Kauza Mironet velmi dobře ilustruje, jak to tu v té době fungovalo. Ale je cennější i v jiném ohledu. Jakkoli se práce policie i státních zástupců od té doby profesionalizovala, stále je vždy dobré mít na paměti, že podezřelý není ještě vinen. Zásah policie firmu Mironet výrazně oslabil, sice přežila, ale její význam na trhu se propadl. Na tom je velmi dobře vidět, co takové falešné obvinění dokáže způsobit. Více si přečtete na str. 28–30.

Na závěr jedno poděkování. Respekt překročil hranici šestnácti tisíc předplatitelů. Máme z toho obrovskou radost a moc si toho vážíme. Před deseti lety tolik nečinil ani kompletní prodaný náklad našeho časopisu. Pokud se chcete k předplatitelům přidat nebo znáte někoho, kdo by mohl mít zájem, neváhejte. Velmi děkujeme za přízeň, protože bez vás by to nešlo.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery,

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 11/2015 pod titulkem Editorial: Když policie selže