Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura, Kultura

Odkaz štědrého hejtmana

Na konci roku 1992 zde autor těchto řádků viděl vynikající výstavu s názvem Štyrský, Toyen: Artificialismus. Byl to jeden z klíčových zážitků, pod jehož vlivem dnes dělá to, co dělá. A takových expozic České muzeum výtvarných umění sídlící v Husově ulici připravilo spoustu. Teď je ale jisté, že žádná další se nedaleko Staroměstského náměstí konat nebude. Galerie byla zrušena a namísto ní tu budou nejspíš kanceláře nebo obchod.

Stalo se přesně to, čeho se milovníci umění obávali už na konci nultých let. Tehdy rozhodl Středočeský kraj přestěhovat muzeum do Kutné Hory, kde vznikla galerie GASK . V „Husovce“ si kraj zřídil propagační stánek Středočeské turistické a informační služby. V jeho rámci sice začala fungovat komorní síň světáckého jména GATE . Konaly se tu ovšem hodně divné prezentace, například výstava údajných kreseb Francise Bacona ze sbírky člověka, kterého britský soud označil za podvodníka, který Bacona falšuje.

Ideálem by bylo, kdyby se GATE změnila a navázala na slávu své předchůdkyně. Místo toho teď zanikla úplně. Kraj totiž infocentrum zrušil (ač nedávno na rekonstrukci dal několik desítek milionů korun) a prostory včetně výstavního sálu nabízí ke komerčnímu pronájmu.

Ze stěhování do Kutné Hory tak zůstává pachuť. Praha přišla o galerii s vynikající pověstí a GASK se po počátečním velkolepém startu financovaném štědrým hejtmanem proměnila v ospalou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].