Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Cestování v čase

V novém čísle 48/2014 najdete přílohu o 25 letech Respektu a také vložený časopis Fenomén Technologie

Proč dělá Zeman to, co dělá, jak na to reaguje politická i „laická“ veřejnost a co to může znamenat do budoucna? • Autor: Archiv
Proč dělá Zeman to, co dělá, jak na to reaguje politická i „laická“ veřejnost a co to může znamenat do budoucna? • Autor: Archiv

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

v pátek to bylo přesně pětadvacet let, co vyšlo první číslo Informačního servisu, který se později přejmenoval na Respekt. Při té příležitosti jsme pro vás připravili přílohu o našem časopise, kterou najdete v tomto vydání.

Mimo jiné tu je například rozhovor Karla Hvížďaly s Jaroslavem Spurným o jeho novinářských začátcích a práci investigativního reportéra. Tomáš Brolík napsal článek o tom, jak vypadal první rok, který byl v mnoha ohledech revoluční nejen v politickém slova smyslu. Vždyť první čísla (tištěná na cyklostylu) vycházela jen ve stovkách kusů, za pár měsíců už prodaný náklad (tištěný v regulérní tiskárně) překračoval sto tisíc.

Cestování v čase nepřináší novinky jen pro čtenáře, ale i pro redakci. Podařilo se totiž získat fotografie, které se považovaly za ztracené. Dostali jsme však například i záznam StB, jejž pořídila o prvních redakčních aktivitách. Faksimile těchto dokumentů najdete uvnitř čísla. Připravili jsme například i anketu s bývalými šéfredaktory či různé zajímavosti ze života redakce.

V čísle jsou ale pochopitelně i články o aktuálním dění v politice, kultuře či společnosti. Takže si mimo jiné můžete přečíst o aktivitách Miloše Zemana. Proč dělá to, co dělá, jak na to reaguje politická i „laická“ veřejnost a co to může znamenat do budoucna.

Marek Švehla pak vedl rozhovor s hercem Markem Danielem, a to zejména o jeho nejznámější současné roli – Tondovi Blaníkovi. „Je to naše forma boje proti tomuhle způsobu politiky. Mí kolegové to vymysleli a já jsem rád, že mě přizvali, protože s touhle partou pracuju rád a připadá mi, že všechny věci, co dělají, mají svůj smysl,“ odpovídá Daniel na otázku, proč seriál natáčí.

SniE mek obrazovky 2014 11 23 vA 9 05 02 • Autor: Respekt
SniE mek obrazovky 2014 11 23 vA 9 05 02 • Autor: Respekt

V čísle najdete i časopis Fenomén Technologie, ve kterém jsou například články o zajímavých aplikacích, o tom, jak zabránit ztrátám energie při vytápění, nových trendech při výrobě automobilových motorů či molekulární genetice.

Závěrem dovolte, abych vám poděkoval za vaši přízeň, a doufám, že s námi zůstanete nejen následujících pětadvacet let.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery, šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 48/2014 pod titulkem Editorial: Cestování v čase