Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Svět budoucnosti

Přestala firma Apple dominovat inovacím, anebo je naopak její vývojový skok tak daleký, že ho ještě neumíme docenit?

Marketingový viceprezident firmy Apple Phil Schiller představil nový iPhone 6 (uprostřed) a iPhone 6 Plus (vpravo). • Autor: ČTK, AP
Marketingový viceprezident firmy Apple Phil Schiller představil nový iPhone 6 (uprostřed) a iPhone 6 Plus (vpravo). • Autor: ČTK, AP

Časopis Time ve svém posledním vydání napsal: „Toto není jen nový produkt: to je technologie, která se pokouší kolonizovat naše těla.“ Na mysli má nový výrobek Apple Watch, tedy hodinky, které mají mnoho funkcí a mimo jiné dokážou „číst“ z našeho těla. Přesto se minulý týden zdálo, že firma Apple ztratila něco ze svého kouzla.

„Kritiky to ale neoslnilo i proto, že chytré hodinky nemá Apple dodělané a na trh se dostanou teprve příští rok. Nový iPhone 6, který byl představen jako hlavní novinka Applu, je opět tenčí a rychlejší, nabízí větší obrazovku, takové telefony už však dělají jiné firmy, především Samsung. Přitom lidé si na Apple zvykli jako na kouzelnou fabriku na zázraky, jež jim každý rok či dva představí něco, co tu ještě nebylo a co si pak oni za nějakých 600 dolarů pořídí,“ píše Jan Kovalík v článku Konec království Apple?.

Jak tedy na tom firma Apple je? Přestala dominovat inovacím, anebo je naopak její vývojový skok tak daleký, že ještě neumíme docenit, jak významný je? Dočtete se v Tématu na str. 48–54.

titulka ipad mala • Autor: Respekt
titulka ipad mala • Autor: Respekt

Když už jsme u těch technologií budoucnosti, doporučuji článek z rubriky Civilizace, kde Tomáš Přibyl řeší možný let na Mars: „Dnešní kosmická technika je na první pohled neuvěřitelně nudná, nic, co by připomínalo koráby rytířů Jedi nebo hrdinů Star Treku. Výjimky se ale začínají objevovat, stejně jako nové nápady, jak uskutečnění pilotované expedice pomoci. Jejich autory už nejsou jen státní instituce, ale také soukromé firmy.“ Celý článek najdete na str. 67–69.

A do třetice ještě jedno sci-fi, tentokrát z Česka. Kolega Ondřej Kundra se rozhodl vydat do útrob zdejší politické scény, aby se pokusil odhalit záhadu, proč když většina stran touží po transparentnosti, vždy když přijde na věc, jakési nadpozemské síly jim zabrání se skutečně otevřít. Jak už ale všichni diváci Městečka Twin Peaks vědí: Sovy nejsou tím, čím se zdají být.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2014 pod titulkem Editorial: Svět budoucnosti