Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: Cítit se dobře v práci

Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Kiska • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Prázdniny a dovolené jsou už skoro tu, většinu horkých dní ale strávíme v práci. Prostor, který nás v kancelářích obklopuje, je tak stejně podstatný jako ten, v němž bydlíme. Jiří Sobota proto napsal článek o tom, jakým směrem se ubírají trendy při budování kanceláří. Navštívil kvůli tomu například moderní pracoviště ve Vídni (a nechtělo se mu zpátky), popisuje však i postupy z minulosti, které se nepodařily a firmám spíše uškodily. Pohled proti proudu času naznačuje, že se tak trochu pohybujeme v kruhu: co se jednou odložilo stranou jako slepá cesta, se po letech obdivuje jako jediný možný přístup. Neplatí to ale vždy, což si přečtete v Tématu.

V tomto čísle Respektu také najdete vložený časopis, který jsme nazvali Sezona. Často jste si psali o to, abychom připravili kulturní průvodce, a tady je jeho letní varianta. Najdete v ní přehled výstav, festivalů, filmových premiér, koncertů a mnoho dalšího. K tomu i krátké profily některých zajímavých umělců, jež tady můžete v létě potkat. Časopis připravil Petr Třešňák s kolegy z kulturní rubriky a doufám, že z něj budete mít – stejně jako já – výborný dojem a pomůže vám neminout to nejlepší, co lze vidět či slyšet.

Závěrem ještě jedna dobrá zpráva. Výbor Psychiatrické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně každý rok uděluje Novinářskou cenu za článek, „který představuje významný příspěvek k porozumění duševním onemocněním, ke zlepšení postavení duševně nemocných a k destigmatizaci psychiatrie“. Letos ji získal kolega Petr Třešňák, a to za text Děti úplňku, ve kterém i na základě vlastní zkušenosti popisuje výchovu autistických dětí. Máme radost a gratulujeme mu.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, 

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 25/2014 pod titulkem Editorial: Cítit se dobře v práci