Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Nejdelší zápas boxera Hakamady

Na smrt i na spravedlnost se v Japonsku čeká dlouho

28 A reuters R16 • Autor: Globe Media /  Reuters
28 A reuters R16 • Autor: Globe Media / Reuters

Iwao Hakamada (78) je držitelem rekordu, jaký nikdo držet nechce. Jeho šestačtyřicetileté čekání na vlastní popravu je zřejmě nejdelším pobytem v cele smrti ve známé historii. Koncem března jej ukončilo až akceptování důkazů, které soudy léta odmítaly. Iwao Hakamada je zřejmě nevinný.

 „Je jasné, že to pro něj bude prudká změna, ale doufám, že to zvládne,“ komentoval Hakamadovo propuštění ministr spravedlnosti Sadakazu Tanigaki. „Prudkou změnou“ měl přitom na mysli to, co v těchto dnech musí prožívat muž, jenž bez viny strávil téměř půlstoletí života na samotce v malé cele s omezenou možností pohybu i návštěv, se zákazem mluvit s dozorci a neutichající hrozbou, že smrt může přijít každé ráno, jelikož datum popravy se v Japonsku neoznamuje dopředu.

Vrahem je boxer

Sedmadvacátého března přinesl tisk fotky shrbeného muže ve žluté košili, jak kráčí po boku své sestry ven z tokijské věznice. „Byl to zvláštní pocit, vidět svého bratra spát vedle v pokoji. Cítila jsem se, jako kdybych snila,“ vzpomíná Hideko Hakamadaová, která celá léta vytrvale bojovala za osvobození svého bratra, na svůj pocit po první noci v tokijském hotelu. Následující Iwaovy kroky vedly na vyšetření do nemocnice, kde zatím zůstal. I symbolický pás pro boxerského šampiona od Světové rady boxu za něj převzala Hideko. Už se prý těší, až ho bratrovi ukáže a bude ho moci vzít na boxerský zápas, hned jak to jeho zdraví dovolí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].